Normal_onderzoek_bed_dokter_huisarts

Jaarlijks stappen enkele honderdduizend Nederlanders over naar een andere huisarts omdat ze niet tevreden zijn, geen vertrouwen hebben in hun huisarts of omdat huisarts en patiënt van mening verschillen. Huisartsen blijken een overstap nogal eens te bemoeilijken. Praktijken zitten vol of de huidige huisarts staat een overstap in de weg. Soms woont er geen huisarts in de buurt of hebben huisartsen onderling afspraken gemaakt, zo blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Dit meldt Radar. 

Een patiënt die wil overstappen, doet er goed aan om eerst het gesprek aan te gaan met zijn huisarts. Soms kan dat de problemen oplossen. Wie dan alsnog een andere huisarts wil zoeken, kan zich inschrijven bij een nieuwe huisarts door bij de oude huisarts de reden van weggaan te vermelden. Stuur daarbij ook de gegevens op van de nieuwe huisarts zodat het medisch dossier kan worden overgedragen.

Het is praktijken uiteraard toegestaan om iemand te weigeren als ze vol zitten, maar of een praktijk daadwerkelijk vol zit is echter nooit te controleren. Artsen mogen ook iemand weigeren op basis van verschillende levensbeschouwelijke opvattingen of op basis van afstand. Een patiënt moet op een afstand van vijftien minuten wonen.

Mario Viegas voldoet aan de eisen, maar zijn nieuwe huisarts weigert zijn inschrijving omdat hij in een andere wijk woont. “De assistente zei dat ze anders te veel patiënten uit andere wijken kregen. Ze wilden het graag centraal houden. Dat was onderling afgesproken. Ik heb toen mijn zorgverzekeraar gebeld. Die zei dat ik vrije huisartsenkeuze heb”, aldus Viegas. Volgens de Patiëntenfederatie gaat de praktijk de fout in door onderlinge afspraken te maken. Dit is namelijk niet toegestaan, maar huisartsen blijken desondanks regelmatig afspraken met elkaar te maken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids