Normal_slachtoffer_mishandeling_vrouw_denken_ziek_zwart

Hersteloperaties bij vrouwen die besneden zijn, moeten worden opgenomen in het basispakket van zorgverzekeraars. Daarvoor pleiten D66 en PvdA. Het vorige kabinet zegde dat al toe, maar vier jaar later wordt herstel na genitale verminking nog steeds niet vergoed. Dit meldt het ministerie van volksgezondheid. 

In Nederland wonen zo’n 30.000 vrouwen die vroeger als jong meisje genitaal verminkt zijn. Deze vrouwen zijn hier doorgaans als vluchteling gekomen. In Nederland is vrouwenbesnijdenis strafbaar.

Chronische pijn

Tientallen vrouwen hebben met de allerergste vorm van besnijdenis te maken gehad in hun thuisland, aldus D66. Na deze zeer traumatische en pijnlijke ingreep blijft er alleen een opening ter grootte van een speldenknopje over. Dit heeft enorme gezondheidsrisico’s en chronische pijn tot gevolg. "Met een hersteloperatie kan een einde worden gemaakt aan de verschrikkelijke dagelijkse pijn, de gezondheidsrisico’s en kunnen ze dit trauma hopelijk achter zich laten", zegt Sjoerdsma.

Conceptvoorstel

Vier jaar geleden werd al gesteld dat de hersteloperatie vergoed zou moeten worden vanuit de basisverzekering. Een werkgroep van gynaecologen en chirurgen is door toenmalig minister Schippers gevraagd met een voorstel te komen. Een eerste concept ligt er sinds mei 2018, maar hierin wordt de vergoeding van de hersteloperatie niet genoemd.

De D66-fractie wil dat met directe ingang de hersteloperatie wél uit het basispakket vergoed wordt en heeft hierover vragen gesteld aan minister Bruins voor Medische Zorg. Ook PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen heeft er bij de minister op aangedrongen dat dit snel geregeld wordt.

Onenigheid

Volgens het ministerie van volksgezondheid is herstel na genitale verminking nog niet in het basispakket opgenomen door onenigheid tussen gynaecologen en chirurgen, zo meldt Trouw vorige week. 

Door: Redactie Nationale Zorggids