Normal_bruno_bruins

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis zegt dat het is gestopt met geld verlenen omdat de kwaliteit van zorg onvoldoende was bij de failliete ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen. Door de financiële problemen kwam ingehuurd personeel niet opdagen, werden medicijnen en hulpmiddelen  teruggehaald door leveranciers en was er sprake van achterstallig onderhoud. Dit meldt Parool.

De twee failliete ziekenhuizen kregen geen geld meer van Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars. Hierdoor werd uitstel van betaling aangevraagd wat daarna leidde tot faillissement voor beide ziekenhuizen. Dat Zilveren Kruis hiertoe besloot omdat de kwaliteit van zorg niet langer gegarandeerd kon worden, was eerder niet naar buiten gebracht. Volgens minister Bruins van Medische Zorg stond de kwaliteit van zorg onder druk. Dit kwam onder andere omdat leveranciers hun waren terughalen uit de ziekenhuizen omdat zij hun geld niet krijgen. Ook zou ingehuurd personeel volgens de minister niet komen opdagen.

Minister Bruins liet dit gisteren weten in de Tweede Kamer. Daar worden zijn uitspraken als opmerkelijk gezien omdat een zorgverzekeraar niet gaat over de kwaliteit van zorg. Dit is een taak van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De IJsselmeerziekenhuizen stonden onder toezicht van de inspectie, maar MC Slotervaart niet.

‘Bruins reageerde ijzig’

Bruins maakte zich de afgelopen weken niet populair met zijn uitspraken. Zo noemt PVV’er Agema hem een “koelkast”, omdat hij ijzig reageerde op het faillissement van de ziekenhuizen. Hij noemde de ziekenhuizen slechts “een stapel stenen”, waarbij er geen aandacht was voor de gevolgen voor patiënten en het zorgpersoneel. Vandaag wordt in de Tweede kamer gepraat over de gevolgen van het faillissement van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen.

Door: Redactie Nationale Zorggids