Normal_gehoorapparaat

Wie zijn eigen risico al verbruikt heeft en alleen een basisverzekering heeft afgesloten, doet er goed aan om alvast vooruit te kijken en in te schatten welke zorg hij nodig heeft. Hulpmiddelen of medicijnen waarvoor een eigen bijdrage betaald moet worden, kunnen daardoor voor het einde van dit jaar voordeliger uitpakken. Dit meldt RTL Nieuws. 

Orthopedische schoenen kosten rond de 1.500 euro. Hiervoor wordt een eigen bijdrage van 138 euro verwacht. Een bedrag dat door de gebruiker zelf betaald moet worden. Heeft iemand zijn eigen risico al verbruikt, dan komt het totaal te betalen bedrag op 138 euro. Wie zijn eigen risico van 385 euro nog niet heeft verbruikt, moet 523 euro betalen.

Verzekerden die hun eigen risico dit jaar nog niet hebben aangeraakt, doen er goed aan om te wachten tot volgend jaar. “Als je het over oudjaar heen tilt is de kans groter dat je je eigen risico volgend jaar wel helemaal verbruikt”, aldus Babs van der Staak van de Consumentenbond.

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

Het eigen risico is het bedrag dat een verzekerde moet betalen als hij zorgkosten uit het basispakket maakt. De eerste 385 euro is altijd voor eigen rekening. Pas daarna betaalt de zorgverzekeraar. Voor onder meer huisartsenzorg, kraamzorg, verloskundige zorg en wijkverpleging geldt geen eigen risico.

Er zijn twee redenen waarom de overheid het eigen risico heeft ingevoerd: de zorgpremie blijft lager, doordat het eerste deel zelf betaald wordt. En Nederlanders worden bewuster van de kosten voor zorg.
Het verplichte eigen risico is vrijwillig te verhogen tussen de 100 en 500 euro. De zorgverzekeraar geeft dan korting op de maandelijkse premie.

De eigen bijdrage betalen verzekerden alleen voor bijvoorbeeld hoortoestellen, het kunstgebit orthopedische schoenen, contactlenzen, kraamzorg thuis, ziekenvervoer en geneesmiddelen. Het kabinet wil dat verzekerden per jaar maximaal 250 euro gaan bijbetalen voor geneesmiddelen. De eigen bijdrage kan een vast bedrag zijn of een percentage van de kosten.