Normal_ambulance_3

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft gisteren de regels voor de bekostiging van de ambulancezorg 2019 gepubliceerd. De bekostiging wordt flexibeler, zodat er regionaal meer maatwerkafspraken mogelijk zijn om de responstijden van de ambulances verder te verbeteren. Ook komt er een vergoeding voor zorgcoördinatie in drie pilotregio’s, met als doel om de samenwerking tussen zorgaanbieders te  verbeteren, zodat patiënten zo snel mogelijk zorg op de juiste plek ontvangen. Dit meldt NZa.

De nieuwe regels bieden meer mogelijkheden voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars om specifieke afspraken te maken voor de ambulancezorg in de regio. Daarvoor is extra financiële ruimte beschikbaar. De vrije marge is uitgebreid en er is een nieuwe mogelijkheid voor het declareren van loonkosten van personeel dat bijvoorbeeld nodig is voor de inzet van een extra ambulance. De vergoeding voor zorgcoördinatie stimuleert daarnaast afspraken tussen regionale ambulancevoorzieningen en andere aanbieders van acute zorg.

Zorgketen versterken

Dit past in de ambitie om de acute zorgketen te versterken en de patiënt de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Op dit moment werkt de NZa aan een monitor acute zorg, met daarin aanbevelingen om de acute zorg ook op de langere termijn beschikbaar te houden voor iedereen die dat nodig heeft. NZa verwacht deze monitor binnen enkele weken te publiceren.

De nieuwe regels ondersteunen het actieplan ambulancezorg waar zowel de sector als het ministerie van Volksgezondheid op dit moment aan werken. De doelstellingen van dit actieplan zijn: het verbeteren van de responstijden voor spoedeisende ambulancezorg, efficiëntere inzet van spoedeisende en planbare ambulancezorg, expliciteren van de kwaliteitseisen en voldoende ambulancezorgprofessionals.

Door: Redactie Nationale Zorggids