Normal_iphone

Patiënten die zich via verslavingszorginstelling SGGZ laten verzekeren, krijgen een iPhone XR cadeau. Voorwaarde is wel dat ze hun behandeling in één keer afronden. Zorgverzekeraar VGZ is niet blij met dit initiatief. De verzekeringen die SGGZ aanbiedt zijn allemaal van VGZ, maar de verzekeraar wil niet dat het zorggeld wordt gebruikt voor dit soort cadeaus. Dit meldt RTL Nieuws. 

Zorgaanbieders als SGGZ verleiden patiënten met dure cadeaus om zo zelf meer geld te verdienen. En de kosten voor de cadeaus gaan uit het potje van de premiebetalende Nederlander.

“Dat zouden we niet moeten willen. Zorggeld wordt gebruikt om kortingen te geven voor zorgverleners. Cadeaus of kortingen geven is uit den boze”, zegt verzekeraar ONVZ die vorig jaar met eenzelfde soort situatie te maken kreeg. Een zorgorganisatie voor wijkverpleging bood van patiënten 53 euro korting als ze zich bij ONVZ lieten verzekeren.

Restitutiepolis

In beide gevallen willen de zorgaanbieders dat patiënten overstappen naar een restitutiepolis. De restitutiepolis biedt volledig vrije artsenkeuze. Verzekerden betalen hier meer voor, maar zorgaanbieders kunnen meer geld terugvragen bij de verzekeraars.

ONVZ deed vorig jaar een melding bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maar voorlopig blijft onduidelijk of dergelijke acties zijn toegestaan. Ongewenst is het zeker, aldus de verzekeraars. Inmiddels heeft VGZ zorginstelling SGGZ gevraagd om de aanbiedingspagina offline te halen. Mogelijk volgen juridische stappen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids