Logo_logo_cz

Klanten van CZ klagen over alternatieve behandelingen als ayurvedische geneeskunde, reïncarnatietherapie en cranioscacraal therapie in het aanvullende pakket van de zorgverzekering. Daarom heeft de verzekeraar besloten deze behandelingen vanaf 2019 niet meer te vergoeden. Therapeuten voelen zich in de maling genomen. Dit melden de Telegraaf en Volkskrant. 

Eind vorig jaar ging Arjen Lubach gekscheren in op alternatieve behandelingen als reïncarnatietherapie. Sindsdien ontving verzekeraar CZ steeds meer klachten. “Die werkt als een rode lap op een stier”, geeft een woordvoerder toe. “Er is sprake van een toenemend aantal klachten van mensen die echt niet meer willen betalen hiervoor en dreigen over te stappen.” Daarnaast is er nog vrij weinig bekend over de effectiviteit van de therapieën en behandelingen. CZ besloot daarom om haar verzekerden een enquête voor te leggen. 

'Reïncarnatietherapie is belachelijk'

26 procent van de CZ-verzekerden noemt reïncarnatietherapie belachelijk, 19 procent denkt hetzelfde over energetische en ayurvedische geneeskunde en 14 procent snapt niet waarom craniosacraal therapie in het aanvullende pakket zit. Ook zijn fytotherapie en kinesiologie vanaf 2019 niet meer terug te vinden bij CZ. Homeopathie, acupunctuur, natuurgeneeskunde, chiropraxie en osteopathie zullen niet uit de aanvullende zorgverzekering verdwijnen.

Petitie therapeuten

Therapeuten die reïncarnatietherapie, cranioscraal therapie (behandeling voor het herstellen van bindweefsel) hebben een petitie opgezet voor het behoud van deze behandelingen in het aanvullende pakket. De 3.500 therapeuten hebben het gevoel dat ze als wellness-professionals worden weggezet. Ze vrezen ervoor dat straks andere verzekeraars ook besluiten alternatieve behandelingen niet meer te vergoeden. 

Therapeut Ank de Klok heeft een praktijk voor onder meer reïncarnatietherapie en is geschrokken van het besluit van CZ. “Veel therapeuten hebben een cursus medisch-sociale basiskennis of psychosociale basiskennis gedaan om de vergoeding van hun therapie te behouden. Ze hebben geld geïnvesteerd. En dan gooit de zorgverzekeraar de vergoeding er zomaar even uit”, zegt ze tegen de Volkskrant. 

Door: Redactie Nationale Zorggids