Normal_iphone


De Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt of zorgaanbieders cadeaus en geld mogen bieden aan patiënten die overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Aanleiding voor het onderzoek zijn advertenties waarin zorgaanbieders hun patiënten een smartphone of geld geven als zij kiezen voor een verzekeringspolis die gunstig uitpakt voor de zorgaanbieder. Dit meldt de NZa.

Zeer onwenselijk, noemt de NZa dergelijke advertenties. Omdat het vindt dat mensen hun zorgpolis moeten kiezen op basis van inhoud van de polis en de bijbehorende premie.

Mensen die zich laten verleiden door cadeaus bij het kiezen van hun polis lopen het risico dat deze polis niet aansluit bij hun zorgbehoefte. Ook kan het zijn dat zij meer betalen dan nodig is. De NZa onderzoekt of het geven van geld of cadeaus in strijd is met de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet marktordening gezondheidszorg (wmg). Als dit zo is, grijpt de Zorgautoriteit in. Wanneer de wet ruimte laat, gaat het in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid om tot een oplossing te komen.

Door: Redactie Naitonale Zorggids