Normal_medicijnen__antibiotica

GroenLinks wil van minister Bruins voor Medische Zorg weten onder welke voorwaarden medici en apothekers medicijnen zelf kunnen bereiden als farmacauten, veelal monopolisten, hiervoor torenhoge prijzen vragen. De partij vraagt samen met SP en PvdA om helderheid van Bruins. Eind november oordeelde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) namelijk al dat ziekenhuizen zelf goedkopere medicijnen mogen maken in hun strijd tegen dure geneesmiddelen van de farmaceuten, maar een finale toezegging van de minister ontbreekt volgens de partijen nog. Dit meldt GroenLinks. 

Dat is vreemd, vindt Ellemeet. "Ik ben blij met de positieve uitspraak van de Inspectie, omdat het waarschijnlijk betekent dat ook het kabinet de strijd tegen torenhoge prijzen van de farmaceutische industrie steunt. Maar een toezichthouder legt de kaders niet vast: die bewaakt ze. Dus waar blijft het verlossende woord van deze minister?"

Kaders magistrale bereiding

Verder moeten de kaders helder worden waarbinnen de ‘magistrale bereiding’ mag plaatsvinden. "Simpel gesteld: de medische gemeenschap moet er mee aan het werk kunnen. Dus ik wil geen lijst met onmogelijke eisen waardoor het op papier wel mogelijk is om als ziekenhuis zelf een medicijn te ontwikkelen, bijvoorbeeld voor patiënten met een stofwisselingsziekte, maar in de praktijk totaal onuitvoerbaar. Dan schieten we er niets mee op. Ik wil dat deze minister zich actief en ondersteunend opstelt, zodat Big Farma ook echt kan worden aangepakt waar dat nodig is."

Greep farmaceuten op ziekenzorg verzwakken

Met de initiatiefnota doen GroenLinks, PvdA en SP verstrekkende voorstellen om de greep van grote farmaceutische bedrijven op de ziekenzorg te verzwakken. Ellemeet: "In de farmaceutische industrie lopen op dit moment te veel cowboys rond die winst veel belangrijker vinden dan mensen beter maken. De voorstellen die we in deze nota doen met de andere linkse partijen moet gezondheid weer centraal stellen. Ik snap dat medicijnen ontwikkelen geld kost, maar de vergoeding moet redelijk zijn en de mensen moeten voorop staan."

Door: Redactie Nationale Zorggids