Normal_tandenborstel_tandarts

Minstens 220 gehandicapten die op het instellingsterrein van De Twentse Zorgcentra wonen zijn jarenlang dubbel verzekerd geweest voor de tandarts. Deze groep mensen woont met een indicatie Verblijf en Behandeling op het terrein en zodoende worden hun tandartskosten via de Wet langdurige zorg (Wlz) automatisch vergoed. Bewindvoerders en cliëntvertegenwoordigers zijn echter vaak niet op de hoogte van deze regeling en zorgen er dus voor dat ze voor de bewoner een duur tandzorgpakket afsluiten. Dit meldt Tubantia. 

Deze groep gehandicapten heeft vaak onder narcose tandzorg in het ziekenhuis nodig, omdat ze de normale tandartsstoel niet verdragen. Volgens voorzitter Jan Wegdam van de Stichting Fonds van DTZC ligt de schuld bij zorgverzekeraar Menzis. Zijn zoon woont bij De Twentse Zorgcentra en in 2006 merkte hij dat er iets misging. “Na veel geduw en getrek betaalden ze dat jaar uiteindelijk 80 mille ten onrechte betaalde premie terug aan de Stichting Fonds. Wij sluisden dat geld door naar de gedupeerde cliënten.”

Wegdam merkte ook na 2006 dat veel cliëntvertegenwoordigers de extra verzekering niet annuleerden, ondanks uitleg door de Stichting Fonds aan deze vertegenwoordigers. Als het aan Wegdam ligt, had Menzis de verzekerden zelf geïnformeerd over de mondzorgregelingen.

Collectieve verzekering 

Wegdam en de advocaat die hij in de armen heeft genomen, Patrick Wolbers, vermoeden dat er 550.000 euro is uitgegeven aan een onnodig extra pakket dat 17 euro per maand kost. Het is een lastige kwestie, geven beide mannen toe, want ook DTZC bood een collectieve verzekering aan los van de verzekering die de bewoners al hadden. “DTZC weet niet wie gebruikmaken van het collectief en voor welk verzekeringspakket. Familieleden kunnen ook meeliften op het collectief, maar die vallen uiteraard niet onder de Wlz”, aldus Wegdam.

'Menzis is eindverantwoordelijke'

Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid alsnog bij Menzis, want die kan in haar systeem zien wie gebruikmaakt van langdurige zorg, beweren Wolbers en Wegdam. Dit weerspreekt de verzekeraar die zegt dat het dergelijke privacygevoelige informatie niet mag delen. Menzis heeft inmiddels een brief ontvangen van advocaat Wolbers met daarin het verzoek om iedere verzekerde van DTZC te laten weten dat ze geld kunnen terugvragen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids