Normal_portemonnee_geld

In 2018 had meer dan driekwart van de duizend respondenten binnen een onderzoek van Pricewise een eigen risico van 385 euro. Ongeveer hetzelfde aantal mensen geeft aan volgend jaar opnieuw voor het laagste eigen risico te kiezen. Wanneer mensen een hoger vrijwillige eigen risico hebben, hebben ze meestal het maximale bedrag van 885 euro (9 procent). Dit meldt Pricewise. 

Nog niet de helft van de respondenten (43 procent) heeft in 2018 het volledige eigen risico opgemaakt. En bijna een kwart maakte helemaal geen kosten voor het eigen risico. 18 procent maakte slechts een deel van het eigen risico op en 15 procent weet niet hoeveel zij hebben opgemaakt.

Van de mensen die in 2018 het standaard eigen risico van 385 euro kozen, betaalde de helft het volledige bedrag. Van de groep die het hoogste eigen risico van 885 koos, betaalde slechts 8 procent het hele bedrag.

Verwachting volgend jaar

De meeste mensen weten al welk eigen risico zij nemen in 2019. Slechts 7 procent van de respondenten twijfelt nog over de hoogte van het bedrag. Het overgrote merendeel (77 procent) kiest voor het laagste eigen risico. Bijna één op de zes kiest voor een eigen risico tussen de 485 euro en 885 euro en de helft kiest voor het maximale bedrag.

Tevredenheid over huidige verzekeraar voornaamste reden om niet over te stappen

Ruim de helft van de respondenten van Pricewise geeft aan dit jaar zijn zorgverzekering te gaan vergelijken. In vergelijking met vorig jaar geeft dit jaar een groter aantal aan dat de kans groot tot zeer groot is dat zij dit jaar zullen overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Echter, maar liefst 62 procent zegt dat de kans klein tot zeer klein is dat zij zullen overstappen. De voornaamste reden om niet over te stappen is dat zij tevreden zijn met hun huidige zorgverzekeraar (93 procent). Andere redenen om niet over te stappen zijn dat de besparing niet hoog genoeg is (84 procent) en dat overstappen te veel gedoe is (54 procent). 

Door: Redactie Nationale Zorggids