Normal_sport

Hoewel gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) sinds 1 januari 2019 in het basispakket zit, wordt de zorg voor lang niet iedereen helemaal vergoed, zo blijkt uit verschillende klachten. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is hier inmiddels van op de hoogte gesteld en heeft zorgverzekeraars op het hart gedrukt dat zij een zorgplicht hebben. Dit meldt de Stentor. 

“Verzekeraars hebben dit product al verkocht aan patiënten, terwijl nog helemaal niets is ingekocht”, zegt Zorggroep Medrie die de onderhandelingen voert met verzekeraars. Zo blijken Menzis en Zilveren Kruis in Oost-Gelderland, Zwolle en Flevoland nog geen contracten te zijn aangegaan met leefstijlcoaches. En omdat er nog geen afspraken zijn, kunnen verzekerden nog geen aanspraak maken op volledige vergoeding van GLI.

En dan zijn er nog de voorwaarden die zorgverzekeraars bij de onderhandelingen op tafel leggen. “Zilveren Kruis kon in eerste instantie maar één patient per huisartsenpraktijk vergoeden. En daarnaast gaat het om lage vergoedingen. Daar kunnen leefstijlcoaches, fysiotherapeuten en diëtisten niet voor werken”, zegt Alice Vloet van Medrie.

Menzis zegt op termijn met terugwerkende kracht te willen vergoeden zodra de contracteringsperiode is afgerond. Zilveren Kruis heeft als doel om GLI landelijk te vergoeden, maar is nog niet met genoeg gekwalificeerde zorgverleners een contract aangegaan, laat een woordvoerder weten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids