Normal_portemonnee_geld

Bredase minima zijn boos op de gemeente over de manier waarop het omgaat met het ongebruikte eigen risico-budget. Ze stappen mogelijk naar de rechter als de gemeente hen het geld niet retour stuurt. Breda noemt het echt een logisch gevolg, immers het eigen risico schiet de gemeente zelf voor. De verwarring lijkt te zijn ontstaan nadat in 2018 de gemeente het eigen risico ging voorfinancieren en niet meer de burger zelf. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

De meeste minima in Breda maken gebruik van uitgebreide collectieve zorgverzekering, waar de gemeente maximaal 36 euro per verzekerde betaalt. 32 euro daarvan wordt sinds 2018 gebruikt voor het eigen risico. Voor die tijd moesten verzekerden dat bedrag zelf verspreid betalen, maar dit lukte hen vaak niet.

Eigen risico gaat vaak op

Minima die voor het uitgebreide pakket kiezen, hebben een grote zorgvraag en maken dus vaak hun eigen risico op. In 2017 ging het om 95 procent van de uitgebreide verzekeringen die het eigen risico verbruikte. De gemeente ging in 2018 over op voorfinanciering van het eigen risico, zodat mensen die jaarlijks te maken hebben met hoge zorgkosten, hierover niet meer na hoeven te denken. Dat het overgebleven eigen risico nu teruggaat naar gemeente is logisch, vindt Breda. Plus, het verdient er ook niets aan.

Slechte voorlichting

Door voorzichtig om te gaan met met hun zorggebruik, hoopten enkele tientallen minima het eigen risico teruggestort te krijgen. Het lijkt erop dat een aantal inwoners niet weet dat de financiering van het eigen risico sinds 2018 is verandert. Onlangs spraken enkele minima met de verantwoordelijke wethouder en een boze SP-raadslid. Maar daar zijn voorlopig geen conclusies aan te verbinden. Echter, als de wethouders niet met een oplossing komen, maken gedupeerden de gang naar de rechtbank. “De voorlichting over de regeling is gewoon niet goed geweest.”

Door: Nationale Zorggids