Normal_roken_sigaret__still_

Als het aan verslavingsarts Jeroen Hinneman ligt, wordt verslavingszorg voor rokers opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. In een brief aan de Tweede Kamer pleit hij voor een ander beleid gericht op rookverslaving. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Roken wordt nog te vaak niet benaderd als echte verslaving, terwijl dat het wel is. "Alleen zien wij als maatschappij niet direct de problemen die het veroorzaakt. Dat is anders bij een drank- of drugsverslaving, waar de problemen zo duidelijk zichtbaar zijn”, zegt Hinneman.

Verslaafde rokers bellen regelmatig de verslavingskliniek van Hinneman in Heerenveen met een hulpvraag.  Maar omdat zij geen verzekerdenaanspraak maken op de behandeling, worden ze afgewezen.

De brief van de verslavingsarts die is gepubliceerd op LinkedIn gaat dieper in op het grote rokersprobleem in Nederland. Jaarlijks komen ruim 20.000 (ex-)rokers te overlijden. Foetussen lukt het vaak niet om te overleven in de buik van hun rokende moeder. Hinneman is ervan overtuigd dat verslavingszorg voor rokers een groot deel kan redden.

Zorgverzekeraars Nederland laat weten niet over het basispakket te beslissen, maar goed te snappen dat de arts zich zorgen maakt. De verzekeraars ondersteunen de brief van Hinneman aan de Tweede Kamer. 

Door: Nationale Zorggids