Normal_medicijnen_geneesmiddelen

De prijzen van receptgeneesmiddelen binnen het basispakket zijn per 1 april gemiddeld met ongeveer 0,2 procent gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Deze daling is gelijk aan die in het afgelopen halfjaar waarin het prijspeil van generieke geneesmiddelen en van spécialités tegengestelde ontwikkelingen hebben ondergaan. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

In april en oktober van elk jaar stelt de minister van Volksgezondheid op basis van de Wet Geneesmiddelenprijzen (WGP) maximumprijzen voor receptgeneesmiddelen vast. De SFK berekende dat de prijzen van receptgeneesmiddelen per 1 april met gemiddeld 0,2 procent zijn gedaald en dat ze in de maanden daarvoor gemiddeld ongeveer gelijk zijn gebleven.

De afzonderlijke prijsindices van spécialités (originele geneesmiddelen) en generieke geneesmiddelen maakten in het afgelopen halfjaar een verschillende ontwikkeling door: spécialités werden gemiddeld 1,9 procent goedkoper en de generieke middelen gemiddeld 5,5 procent duurder. Het prijsniveau voor de generieke markt is daarmee terug op het niveau van januari 2017.

Dalers en stijgers

De meest opvallende prijsdaling onder druk van de WGP is die van het combinatiepreparaat Orkambi, een middel bij taaislijmziekte. De lijstprijs daalde in april van dit jaar met 10,9 procent. Vanwege geheime prijsafspraken tussen de minister en de fabrikant is de werkelijke prijs die de overheid betaalt, onbekend. Prijsdalingen die verder het meest bijdroegen aan de indexontwikkeling per 1 april  zijn die van het astmacombinatiemiddel salmeterol met fluticason, met een gemiddelde prijsdaling van 8 procent, gevolgd door cholesterolverlager ezetimib, al dan niet in vaste combinatie met simvastatine, en insuline degludec.

Nieuw fenomeen

Stijgende prijzen over de hele breedte van een segment, zoals het laatste halfjaar bij de generieke geneesmiddelen, is een nieuw fenomeen. Apothekers met contracten met zorgverzekeraars waarin een vast bedrag wordt vergoed voor een vaste hoeveelheid geneesmiddelen, lopen het risico dat de vergoeding achterblijft bij de inkoopprijzen.

Door: Nationale Zorggids