Normal_stethoscoop_rekening

Het zorgstelsel dat Nederland vroeger had, was niet zo goed als ons huidige zorgstelsel waarin marktwerking een grote rol speelt. Dit stelt bestuursvoorzitter Ab Klink van zorgverzekeraar VGZ in een interview met het Algemeen Dagblad. Hoewel hij het deels eens is met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dat de marktwerking in de zorg is doorgeschoten, denkt hij niet dat dit overal het geval is. En Klink weet waardoor het komt in de sectoren waar dat wel het geval is: er is onvoldoende regulering in de jeugdzorg en wijkverpleging. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Klink vindt het irritant dat er in Nederland over ‘dé marktwerking’ wordt gesproken. Maar hij snapt dat dit een politiek spel is. De SP zal dergelijke zaken bijvoorbeeld groter maken dan ze zijn. Klinks voormalige partij CDA Deed dit ook toen het over een door de overheid gereguleerd stelsel ging. “It’s all in the game”, aldus de huidige bestuursvoorzitter van VGZ.

Vriendschappelijke competitie 

“De marktwerking, zelf spreek ik liever van vriendschappelijke competitie, heeft ons een hoop gebracht. Al tien jaar behoren wij tot de top 10 van landen met de beste zorg, terwijl we het qua kosten beter zijn gaan doen." Tussen 1998 en 2006  groeiden de zorgkosten met 75 procent. Van 2006 tot 2014 groeiden de kosten met 35 procent.

Het probleem van wachtlijsten is niet nieuw

Klink vindt het goed dat er aandacht is voor het gebrek aan tijd voor patiënten door artsen en andere zorgverleners. Toen het zorgstelsel in 2006 werd ingevoerd, is er flink op de prijs gelet waardoor artsen minder tijd kregen voor patiënten. Met als gevolg: meer doorverwijzingen. Het probleem in 2006 was dat er toen ook al wachtlijsten waren, waardoor andere problemen werden genegeerd.

VGZ zegt nu tegen ziekenhuizen dat als ze meer tijd besteden aan een patiënt, ze hiervoor een hoger inschrijftarief krijgen. Dit houdt in dat het consult wel prijziger wordt maar er minder afspraken, doorverwijzingen en behandelingen nodig zijn. Uiteindelijk betekent dit een verlaging van de zorgkosten.

Door: Nationale Zorggids