Normal_geld__pennen__contract__afspraak

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt Wijkverpleging Nederland B.V. een boete van 150.000 euro op wegens misleiding. De zorginstelling stuurde haar cliënten een aanbod voor een collectiviteit bij zorgverzekeraar ONVZ. Er was echter geen sprake van een collectiviteitsafspraak tussen de zorgverzekeraar en de zorginstelling. Dit meldt de NZa. 

De zorginstelling bood bovendien een premiekorting van ruim 53 euro per maand aan als de cliënt een verzekering bij ONVZ zou afsluiten. Dit bedrag is hoger dan de toegestane tien procent. Daarbij stuurde de zorginstelling het aanbod aan haar cliënten, die verzekerd waren bij een concurrerende zorgverzekeraar, om hen te overtuigen over te stappen naar ONVZ. De zorginstelling wilde op deze manier haar cliënten aan zich binden, omdat ze geen contract hebben met zorgverzekeraars.

Kiezen op basis van misleidende adviezen

De NZa is het onderzoek naar deze instelling gestart op basis van signalen. De autoriteit vindt het zeer ernstig als mensen hun zorgpolis niet kiezen op basis van de inhoud van de polis en de bijbehorende premie, maar zich laten leiden door misleidende adviezen van een zorginstelling. Mensen die zich laten verleiden door kortingen of cadeaus bij het kiezen van hun polis lopen het risico dat deze polis niet aansluit bij hun zorgbehoefte. Ook kan het zijn dat zij meer betalen dan nodig is.

De zorginstelling heeft nog de mogelijkheid om tegen de beslissing van de NZa in bezwaar te gaan.

Door: Nationale Zorggids