Normal_arts_doker_doktersjas_stethoscoop

Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ hanteren vanaf 1 juni geen verwijsbriefjes voor ongecontracteerde zorg meer. Hiermee willen de verzekeraars administratieve werkdruk voor huisartsen en zorgaanbieders terugdringen. Dit melden Zilveren Kruis en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.

Het gaat om zorg zoals logopedie, ergotherapie, diëtetiek en fysiotherapie van zorgverleners die niet zijn gecontracteerd door de zorgverzekeraar. Normaal gaan patiënten die deze zorg nodig hebben eerst langs de huisarts voor een verwijsbriefje voor zorgverleners waar de verzekeraars geen afspraken mee hebben.
 
Zilveren Kruis kwam vorige week met het nieuws dat vanaf 1 juni 2019 een verwijsbriefje voor ongecontracteerde zorg niet meer nodig is. Ook VGZ bevestigde via sociale media dat zij niet langer een verwijzing vragen. Hiermee willen de verzekeraars administratieve werkdruk voor huisartsen en zorgaanbieders terugdringen.
 
Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) is blij met deze stap. Het genootschap  pleit al langere tijd voor het afschaffen van de verwijsplicht. 
 
Door: Nationale Zorggids