Logo_ikazia-ziekenhuis_logo

Zorgverzekeraar VGZ heeft vorig jaar geweigerd om voor ruim 3 miljoen euro zorg te vergoeden bij het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis omdat het zorgplafond was bereikt. Wethouder De Langen is door de plaatselijke ChristenUnie-SGP gevraagd om in gesprek te gaan met de zorgverzekeraar. Ook dit jaar is de verwachting dat er meer zorg wordt geleverd dan is afgesproken, terwijl andere zorgverzekeraars het overschot aan zorg wel vergoeden. Dit meldt RTV Rijnmond.

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars maken afspraken over de zorg die wordt ingekocht en meestal geldt daarbij een zorgplafond. Een bepaalde behandeling of operatie mag een x aantal keren in dat jaar worden uitgevoerd, alles wat daar boven zit is onwenselijk. Echter weigert VGZ deze kosten te vergoeden.

Doorverwijzen naar andere ziekenhuizen

Ook dit jaar zal er meer zorg worden geleverd dan is afgesproken met VGZ. De vrees is dat dit opnieuw veel geld gaat kosten. Om dit te voorkomen, worden patiënten voorgesteld om naar andere ziekenhuizen in de regio te gaan. Dit geldt alleen voor patiënten die verzekerd zijn bij VGZ. De directeur van het ziekenhuis vindt het vooral verbazend dat patiënten wel hun eigen risico kwijt zijn voor de behandelingen die boven het zorgplafond uit komen. De ChristenUnie-SGP noemt het kwalijk dat patiënten nu door de hele stad moeten omdat zorgverzekeraars een “halsstarrige houding” aannemen.

Door: Nationale Zorggids