Normal_tandarts_tandartsstoel

Zorgverzekeraar VGZ krijgt een waarschuwing van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) omdat ze wijzigingen in het inkoopbeleid mondzorg niet tijdig bekend heeft gemaakt aan aanbieders van tandprothetische zorg. Als VGZ nogmaals deze regeling overtreedt, riskeert de zorgverzekeraar een bestuurlijke boete. Dit meldt NZa. 

De wijzigingen in het inkoopbeleid gaan over de inkoop van implantaten. VGZ is van mening dat de gebruikte implantaten vaak te duur zijn en paste de inkooptarieven die ze hiervoor hanteert aan na eigen onderzoek. Al eerder constateerde de NZa dat de toegankelijkheid van zorg hiermee niet in gevaar komt. We overtreedt het de regels omtrent zorginkoop.

VGZ heeft de wijziging van de datum waarop de overeenkomst zou worden aangeboden pas ruim twee maanden na de aanvankelijke aangekondigde datum op de site geplaatst. Daarmee is de wijziging niet tijdig op de juiste plek bekendgemaakt. Het is belangrijk om wijzigingen (ook) op de website bekend te maken, zodat iedere geinteresseerde zorgaanbieder op dezelfde wijze volledig op de hoogte kan blijven van eventuele wijzigingen in het inkoopbeleid. VGZ heeft de betreffende zorgaanbieders wel schriftelijk op de hoogte gehouden van de wijzigingen in het inkoopbeleid. Toch is dat niet voldoende. 

Door: Nationale Zorggid