Normal_dokter__arts__patient__consult

Patiënten met galstenen of een liesbreuk die samen met hun arts via een keuzehulp kunnen kiezen uit opereren of afwachten, kiezen vaker voor afwachten. Onderzoeker Carmen Latenstein van het Bernhoven Ziekenhuis onderzocht het effect van keuzehulpen bij operaties. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland.

In de keuzehulp worden de voor- en nadelen voor een operatie én voor afwachten in kaart gebracht. Ook kunnen hierin vragen van de patiënt worden beantwoord. Met de uitkomsten van de keuzehulp kan de patiënt samen met zijn arts een weloverwogen beslissing tot opereren of afwachten maken. Uit Latensteins onderzoek blijkt dat 72 procent van de galsteenpatiënten zonder keuzehulp koos voor operatie en met keuzehulp ging 57 procent daarvoor. In 78 procent van de gevallen kozen patiënten met een liesbreuk voor een operatie zonder gebruik van de keuzehulp en na gebruik was dit nog 65 procent.

Volgens Zorgverzekeraars Nederland zijn CZ en VGZ voor samen beslissen, waarin keuzehulpen een grote rol spelen. CZ zegt hierover: “Wij zijn hier enkele jaren mee bezig. Het is in dat kader ook mooi nieuws, want uiteindelijk wil je dat samen met de patiënt de keuze wordt gemaakt voor de meest passende behandeling.”

Door keuzehulpen landelijk in te voeren zouden de kosten voor gebruik van operatiekamers met ongeveer 19 miljoen euro omlaag kunnen. 

Door: Nationale Zorggids