Normal_slapen_bed

Wie kampt met chronische slapeloosheid, ofwel insomnia, kan hiervoor het beste in therapie gaan. Cognitieve gedragstherapie is volgens Canadese onderzoekers effectiever dan iedere andere behandeling waar (slaap)medicatie aan te pas komt. Dit meldt RTL Nieuws. 

Deze vorm van therapie wordt nauwelijks nog vergoed door zorgverzekeraars, terwijl toch zeker 10 procent van de Nederlandse bevolking hier last van heeft. “Behandeling van de meeste ziekten, waar een veel kleine percentage van de bevolking mee te maken heeft worden wel vergoed, maar behandeling voor slapeloosheid, waar 10 procent van de bevolking aan lijdt, wordt dat niet”, zegt neuroloog en somnoloog Hans Hamburger hierover.

Wie aan insomnia lijdt, kan zeker drie dagen per week, drie maanden achtereen niet kunnen in- of doorslapen, te vroeg wakker worden, of wordt oververmoeid wakker van de slaap. Volgens Hamburger kan cognitieve gedragstherapie zo’n 75 tot 80 procent van de patiënten met slapeloosheid helpen. Het doel van de therapie is om gedachten op een andere manier te verwerken en de leefstijl zo aan te passen dat een ideale slaapsituatie ontstaat. 

Door: Nationale Zorggids