Normal_geld_stethoscoop_pillen

Het Maasstad Ziekenhuis loopt dit jaar waarschijnlijk tegen de budgetplafonds van de gecontracteerde zorgverzekeraars aan, maar wil geen patiëntenstop instellen. Doordat het ziekenhuis meer zorg verleent dan het vergoed krijgt, moet het dit jaar naar verwachting zo’n 7 miljoen euro aan zorgkosten betalen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Het Maasstad Ziekenhuis wil er zelf alles aan doen om geen patiëntenstop in stellen, maar heeft ook een doorleverplicht. “Ik vind ook dat patiënten altijd bij ons als acuut ziekenhuis terecht moeten kunnen, maar ik moet ook denken aan de financiële toekomst van het ziekenhuis”, zegt bestuursvoorzitter Peter Langenbach. Het eveneens Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis heeft geen doorleverplicht meer en ging daarom vorige maand over op een opnamestop voor nieuwe patiënten die verzekerd zijn bij VGZ. 

Bij verschillende verzekeraars met wie een contract is aangegaan, is het budgetplafond bijna bereikt. Van sommige verzekeraars, waaronder VGZ, moet het ziekenhuis bij het bereiken van dit plafond de zorgkosten uit eigen portemonnee betalen. Een oneerlijke afspraak, vindt Langenbach, omdat de risico’s dan altijd bij het ziekenhuis liggen. 

Door: Nationale Zorggids