Normal_geld_stethoscoop_pillen

Als het aan de nieuwe directeur van zorgverzekeraar DSW ligt, wordt het vrijwillige eigen risico afgeschaft. Ook het reguliere eigen risico is volgens Aad de Groot voor veel mensen niet of moeilijk op te brengen. DSW biedt een symbolische korting van 10 euro op het eigen risico voor klanten, maar ziet nog liever dat het hele systeem anders wordt ingericht waardoor mensen zelf niet betalen voor hun zorgvraag. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Hij stelt dat steeds meer mensen zorg mijden omdat ze het niet kunnen betalen. “Je ziet nu vooral dat verzekerden bijvoorbeeld hun medicijnen niet ophalen bij de apotheek omdat ze het geld niet hebben.” Voor een ouder echtpaar is twee maal het eigen risico van 385 euro erg veel geld. Ondanks dat de kleine zorgverzekeraar niet denkt dat alle andere maatschappijen willen stoppen met het eigen risico, zou in ieder geval beter gekeken moeten worden naar het vrijwillige eigen risico.

Uitholling van het systeem

Dit zou tot uitholling van het systeem leiden, wat eigenlijk gebouwd is op solidariteit. Mensen die niet verwachten zorgkosten te maken dat jaar, kunnen hun eigen risico verhogen naar 885 euro. In ruil hiervoor krijgen ze een flinke korting op hun maandelijkse premie. Hoewel dit voor de klant voordelig is, houdt dit in dat er veel minder geld in de zorgpot komt en dat iemand anders hiervoor uiteindelijk te rekening moet betalen.

Niet verdienen aan zorgverzekering

De directeur wil daarom het vrijwillige eigen risico afschaffen. In plaats daarvan moet er meer samengewerkt worden tussen huisartsenposten en de spoedeisende hulp. Dit kan voorkomen dat mensen naar de spoedeisende hulp worden doorverwezen als dit niet nodig is. Een bezoek aan deze ziekenhuisafdeling gaat altijd ten koste van het eigen risico. Ook moet het niet langer mogelijk zijn om geld te verdienen aan de zorgverzekering. Klanten met een laag inkomen en een hoge zorgtoeslag verdienen nu geld op hun zorgverzekering als zij kiezen voor een vrijwillig eigen risico. “Dat kan echt niet.”

Door: Nationale Zorggids