Normal_rss_entry-194878

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg dreigt fabrikanten van peperdure medicijnen aan de schandpaal te nagelen, als zij niet kunnen uitleggen waarom zij zo'n hoge prijs vragen voor hun geneesmiddelen. De bewindsman doet dat in een open brief in De Volkskrant.

Het stoort Bruins vooral dat sommige medicijnen meer dan een ton per patiënt per jaar kosten, zonder dat duidelijk is waarom ze zo duur zijn. "We krijgen simpelweg geen uitleg, geen inzicht in de prijsopbouw. Ik vind dat onaanvaardbaar."

Publiciteit zoeken

De minister praat de komende weken met een nog niet nader genoemde farmaceut die de prijs van een geneesmiddel onlangs fors verhoogde. Het bedrijf zal daar tekst en uitleg over moeten geven. "Is er geen goed verhaal, dan ga ik me beraden op vervolgstappen. Eén daarvan is het zoeken van publiciteit."

Verantwoordelijkheid nemen

Bruins vindt dat farmaceuten meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor een betaalbare gezondheidszorg. Hij wijst erop dat andere partijen, zoals zorgverleners, bestuurders en patiënten, wel hun steentje bijdragen. De minister noemt het "zuur" dat de geneesmiddelenindustrie het dan laat afweten.

Door: Nationale Zorggids