Normal_ziekenhuis__wachtruimte

De media besteedde onlangs veel aandacht aan het (bijna) bereikte budgetplafonds van het Ikazia Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis, maar volgens bestuursvoorzitter Ernst Kuipers van het Erasmus MC overschrijden bijna alle ziekenhuis tegen het einde van het jaar het budgetplafond. De meeste in december. Dit meldt NRC. 

“De ervaring leert dat begin december de meeste plafonds worden bereikt. Dat zou dan gaan om jaarlijks zo’n twee tot vier procent van de verzekerde ziekenhuiszorg, die niet vergoed wordt door de verzekeraar. Opgeteld een bedrag van meer dan een half miljard”, licht Kuipers toe.

Ziekenhuizen die het budgetplafond bereiken en zorg moeten blijven leveren, moeten hiervoor aan hun reserves komen. Moet een ziekenhuis dat te vaak, dan kunnen de geldschieters (banken) hier op een gegeven moment een probleem van maken. Zo heeft het Erasmus MC geregeld in december tientallen miljoenen euro’s uit eigen zak moeten bijleggen om de zorg te kunnen betalen.

Omdat het Ikazia geen doorleverplicht en kan het nieuwe patiënten die bij VGZ zijn verzekerd weigeren, het Maasstad Ziekenhuis heeft deze plicht nog wel en moet daarom zorg blijven leveren. 

Door: Nationale Zorggids