Normal_tandarts_tandartsstoel

Zorgverzekeraars ontduiken massaal hun zorgplicht door ouders van kinderen die geen tandarts bezoeken, niet actief te wijzen op het recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering. Dat stelt de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) in een brandbrief gericht aan minister Bruno Bruins voor Medische Zorg, aldus ANT in een persbericht. 

De tandartsorganisatie had zorgverzekeraars hierom gevraagd, omdat veel ouders denken dat mondzorg voor de jeugd tot 18 jaar geen verzekerde zorg is. Mede hierdoor gaat een groep van ruim een half miljoen kinderen in Nederland niet naar de tandarts met alle kwalijke gevolgen van dien voor hun gezondheid. Op DSW na nam echter geen enkele verzekeraar het initiatief om ouders te benaderen serieus, zegt de Associatie.

Laagdrempelig verzoek

De ANT is vorig jaar het gesprek met de zorgverzekeraars aangegaan en heeft het verzoek bij hen neergelegd. In tegenstelling tot tandartsen weten zorgverzekeraars wie deze kinderen zijn en kunnen ze hen eenvoudig bereiken. Uiteindelijk heeft verzekeraar DSW de handschoen opgepakt en concreet werk gemaakt van het laagdrempelige verzoek: schrijf ouders van kinderen die de tandarts niet bezoeken aan en wijs ze op het recht op vergoeding vanuit de basisverzekering. 

Toename tandartsbezoeken 

Uit de resultaten van het initiatief van DSW blijkt dat het simpelweg schrijven van een brief enorm effectief is. In samenwerking met lokale partijen heeft DSW 296 ouders met kinderen in Schiedam benaderd met een brief. Gevolg hiervan is dat er van hen al 127 in het eerste halfjaar de tandarts hebben bezocht. Dit is 43 procent van de jeugd die de tandarts nooit of zelden bezocht.

Jeugd blijft verstokt van preventieve en curatieve mondzorg

De basis voor een gaaf gebit en een gezonde mond wordt gelegd tijdens de jeugd. De politiek heeft dit belang van preventie en doelmatige mondzorg onderkend door de mondzorg voor jeugdigen tot 18 jaar in de basisverzekering op te nemen, aldus ANT. In de praktijk blijkt echter dat zo’n 20 procent van de kinderen en jongeren nooit een tandarts bezoekt. Dat betekent dat bijna 600.000 jeugdigen verstoken blijven van de goede preventieve en curatieve mondzorg waar zij wel recht op hebben. DE ANT heeft minister Bruno Bruins opgeroepen om in te grijpen en zorgverzekeraars aan te sporen tot actie. 

Door: Nationale Zorggids