Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Als het aan voormalig DSW-topman Chris Oomen ligt, verdwijnt de collectieve zorgverzekering uit Nederland. Collectiviteitspolissen zijn volgens hem niets anders dan een manier van zorgverzekeraars om verzekerden onbewust meer te laten betalen. Ze verhogen de premie namelijk eerst, voordat ze er korting voor geven. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De collectieve zorgverzekering is ooit in het leven geroepen om de inkoop van zorg voor bepaalde groepen efficiënter te maken. “Maar het blijkt een marketinginstrument van zorgverzekeraars om grote bedrijven aan te trekken. Als verzekeraar heb je er helemaal geen administratief voordeel van”, legt Oomen uit. Een collectiviteitspolis kost zelfs meer werk, omdat iedere verzekerde een individuele registratie in het systeem krijgt. Oomen is blij dat de maximale korting wordt verlaagd tot 5 procent.

Korting klinkt interessant

De voormalig DSW-topman denkt dat veel Nederlanders die kiezen voor een collectiviteitspolis dit alleen doen omdat ze het woord korting zien. Plus, de korting meebetaald door verzekerden zonder collectiviteit, zegt hij. Velen met een collectieve zorgverzekering hebben bovendien een buitensporig aanvullend pakket voor zaken die ze niet nodig hebben. “Dan vind ik het helemaal onjuist. Maar ja, als je géén gebruik van zorg hoeft te maken, moet je eigenlijk juist blij zijn."

Vertrek op aandringen DNB

Oomen is per 1 juni 2019 bestuursvoorzitter af bij DSW. De topman zou niet geheel vrijwillige zijn vertrokken. Toezichthouder van zorgverzekeraars, De Nederlandse Bank, zou al enkele jaren hebben aangedrongen op een vervanger. Beide partijen zouden ‘te veel verstrengeld zijn geraakt’. 

Door: Nationale Zorggids