Normal_weegschaal

SamenGezond is een online gezondheidsprogramma voor iedereen die ondersteuning zoekt bij een gezondere leefstijl. Het mede door onafhankelijke experts ontwikkelde en onderschreven programma gaat als zelfstandig merk van Menzis verder. Dat onderstreept dat het programma voor iedereen toegankelijk is. Bovendien helpt het zorgaanbieders en maatschappelijke partners om SamenGezond in te zetten als leefstijlinterventie. Dit meldt SamenGezond. 

Invloed leefstijl op zorgbehoefte

Bijna een half miljoen gebruikers nemen deel aan het programma en de app is meer dan 200.000 keer gedownload. Jeroen Pronk, manager van SamenGezond: “We worden steeds ouder. Dat is geweldig, maar we gaan steeds meer aan chronische aandoeningen lijden. Voor een aanzienlijk deel zijn die leefstijl gerelateerd. Veel mensen kunnen hierop zelf invloed uitoefenen. Dit niet alleen door bekende gedragingen zoals roken, ongezonde voeding en te weinig bewegen aan te pakken maar ook door minder bekende aspecten zoals het voorkomen van stress en een goede nachtrust. SamenGezond coacht daarbij online met een wetenschappelijk onderbouwde aanpak.”

Bestrijden van menselijk lijden én van zorgkosten

Komend jaar is er 88 miljard euro beschikbaar voor de zorg. Dat is ruim 3 miljard meer dan in het jaar ervoor, aldus de Rijksoverheid. Het CBS rekent net iets anders en rekende voor dat we in 2018 de 100 miljard al aantikten. In het trendscenario van het RIVM geven ze weer dat bij ongewijzigd beleid, de zorguitgaven in 2040 tot 174 miljard euro zullen oplopen. “Waar in 2015 een persoon gemiddeld 5.100 euro aan zorg per jaar kwijt was, zal dat in 2040 zo 9.600 euro worden,” aldus Pronk. “Zulke cijfers grijpen naar je keel. Ze scheppen tegelijk afstand van de menselijke dramatiek en het lijden erachter. We kunnen mensen helpen meer eigen regie te nemen over hun gezondheid, en daarmee hun kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.”

Politieke urgentie en wetenschappelijk inzicht

De wetenschappelijke inzichten van leefstijlinterventies en de effecten van gezond gedrag op de zorgbehoefte stapelen. Een collectief van wetenschappers en opinieleiders lieten in het NRC bijvoorbeeld weten dat alleen al de diabeteszorg jaarlijks miljarden goedkoper kan. Het Nationaal Preventieakkoord onderstreept een ontwikkelend inzicht dat het anders moet, en met het toelaten van de GLI tot de basisverzekering lijken interventies op leefkracht momentum te ontwikkelen. Pronk: “Maar dat is niet voldoende. Er is opschaling van interventies nodig, en ook laagdrempelige en breed inzetbare gezondheidsprogramma’s om echte vooruitgang te boeken in de volksgezondheid.”

De komende maanden richt SamenGezond zich op een balans tussen genieten en gezond gedrag.

Door: Nationale Zorggids