Normal_tandarts_tandartsstoel_gebit_mond

Ondanks de gemiddelde premiestijging van een paar tientjes per jaar en de halvering van de collectiviteitskorting, lijken Nederlanders dit jaar opnieuw massaal te kiezen voor een uitgebreide dekking van hun zorgverzekering. In 2019 was driekwart van de Nederlanders aanvullend verzekerd. 71 procent van hen is van plan om voor 2020 exact dezelfde dekking af te sluiten. Hierbij staat de tandartsverzekering nog steeds op 1. Dit meldt vergelijkingssite Pricewise die hiernaar onderzoek deed onder duizend respondenten. 

Eén op de tien is van plan om een nog uitgebreidere dekking te kiezen. En dat terwijl meer dan de helft van de aanvullend verzekerden aangeeft in 2019 geen of slechts gedeeltelijk gebruik te hebben gemaakt van aanvullende zorg. Wat betreft de dekkingen en vergoedingen van aanvullende zorgverzekeringen verandert er in 2020 relatief weinig.

Tandartsverzekering meest populair

De tandartsverzekering stond in 2019 met stip op nummer één als het gaat om aanvullende zorgverzekeringen. Deze werd in 77 procent van de gevallen afgesloten. Naast de aanvullende tandartsverzekering waren ook pakketten voor fysiotherapie en brillen en contactlenzen populair. Hans de Kok van Pricewise: “Omdat bijna driekwart van de aanvullend verzekerden van plan is om voor 2020 exact dezelfde dekking te kiezen, verwachten we dat deze top 3 vrijwel onveranderd blijft”.

Verwacht aantal overstappers gelijk

Ruim de helft van de Nederlanders zegt dit jaar van plan te zijn hun zorgverzekering te gaan vergelijken. Bij 17 procent is de kans (zeer) groot dat hij/zij gaat overstappen. Deze percentages liggen vooralsnog op hetzelfde niveau als vorig jaar. “Tot nu toe schommelt het overstappercentage tussen de 6 en 7 procent per jaar,” zegt De Kok.

“Nu de onderlinge premieverschillen zijn toegenomen en de premies licht stijgen in combinatie met de halvering van de collectiviteitskorting, komen mensen misschien eerder in beweging. Kijk vooral naar wat je echt nodig hebt. Zo kun je de maandlasten verlagen door te korten op aanvullende verzekeringen en zelf het uitgespaarde geld apart te houden voor zorg die je uiteindelijk wél gebruikt.”

Door: Nationale Zorggids