Normal_fysio

Zo’n 64 procent van de Nederlanders heeft voor dit jaar een aanvullende verzekering voor fysiotherapie afgesloten. Dit komt doordat fysiotherapie in principe niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Wie toch dekking wil, moet zich aanvullend verzekeren. Dit meldt vergelijkingswebsite Pricewise die hiernaar onderzoek deed. 

Wie twijfelt over het aanvullen verzekeren voor fysiotherapie, moet zich eerst afvragen of het echt noodzakelijk is. Hoe groot is de kans dat je behandelingen nodig hebt? Acht je de kans redelijk groot, dan kan een aanvullende zorgverzekering al snel lonen, zegt Pricewise. Na vijf behandelingen heb je een traject voor negen behandelingen er al uit. Een gemiddelde behandeling bij de fysio kost 34 euro. Wie negen keer zelf betaalt, moet hiervoor 306 euro neerleggen. Met een aanvullende verzekering voor hetzelfde aantal behandelingen, kost op jaarbasis 144 euro.

Minder risico

Dat de premie voor fyiostherapiedekking lager ligt dan bijvoorbeeld de aanvullende tandartsverzekering, heeft volgens zorgexpert Suzanne Löwik te maken met het risico voor zorgverzekeraars. “Zo is de premie voor een tandartsverzekering relatief hoger, omdat de meeste verzekerden ook daadwerkelijk – al dan niet deels – gebruikmaken van deze dekking. Vrijwel iedereen gaat immers naar de tandarts.” Een fysiotherapeut wordt alleen ingeschakeld als iemand ergens last van heeft.

Vergoeding vanuit basispakket

Hoewel fysiotherapiebehandelingen in de meeste gevallen niet worden vergoed vanuit de basisverzekering, zijn er enkele uitzonderingen op de regel. Kinderen tot 18 jaar krijgen de eerste negen behandelingen altijd vergoed. Voor sommige chronische aandoeningen worden behandelingen volledig vergoed. Volwassenen met een chronische ziekte moeten de eerste twintig behandelingen zelf betalen (of zich hiervoor aanvullend verzekeren), en pas daarna worden de kosten uit de basisverzekering vergoed. Fysiotherapie vanwege urine-incontinentie is ook de eerste negen behandelingen gedekt en behandelingen na een operatie of behandeling zijn ook gedekt.  

Door: Nationale Zorggids