Normal_davos_zwitserland

Dat de hooggebergtebehandeling voor mensen met astma niet langer in het basispakket van de zorgverzekering zit, stuit niet alleen longartsen tegen de borst maar ook een meerderheid van de Tweede Kamer. Longartsen hebben in de loop der jaren genoeg patiënten voorbij zien komen die na een bezoek aan het astmacentrum in Davos weer vrijuit kunnen ademen. Dit melden de Volkskrant en Algemeen Dagblad. 

Al 120 jaar zit het Nederlandse astmacentrum in het Zwitserse Davos. Patiënten kunnen er op een berg van 1560 meter herstellen van de Nederlandse luchtkwaliteit. Daar zijn er geen pollen in de lucht, is er geen fijnstof, geen huisstofmijt en ontbreekt het er aan schimmels. Longarts Hans in ‘t Veen is ontzet. “Patiënten wordt een kans op een nieuw leven ontnomen.” Hij vermoedt dat de beslissing niet medisch is, maar slechts politiek.

Zorginstituut en longartsen blijven verdeeld

Er is een grote groep patiënten voor wie het astmacentrum niet werkt. Zij hebben genoeg aan de medicijnen die hier beschikbaar zijn en ook aan de revalidatie die hier kan plaatsvinden. Bij een kleine groep van ongeveer honderd astmapatiënten blijft zelfs met alle beschikbare zorg hier de astma flink aanwezig. Voor hen is hooggebergte de oplossing. Echter na vijf jaar wetenschappelijk onderzoek hiernaar, blijven de meningen van de longartsen het Zorginstituut Nederland, dat de hooggebergtebehandeling wil schrappen, verdeeld. Minister Bruno Bruins staat aan de kant van het Zorginstituut.

'Zorginstituut is niet beslissend, nooit'

PVV’er Fleur Agema barstte vorige week tijdens een debat over de hooggebergtebehandeling uit in woede: “Er is nog altijd een Tweede Kamer die het laatste woord heft over wat er wel en niet in het zorgpakket thuishoort. Het Zorginstituut is niet beslissend, nooit”, zei Agema. 

Door: Nationale Zorggids