Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Afgelopen jaar stapten bij Independer 7 procent meer mensen over, ten opzichte van het recordaantal van 2018. 17,2 procent van hen sloot pas op de allerlaatste dag van het jaar een nieuwe zorgverzekering af. De restitutieverzekering is voor het eerst sinds jaren weer vaker gekozen. Dit meldt Independer. 

In 2020 is de maximale collectiviteitskorting verlaagd van 10 procent naar 5 procent. “Aangezien twee derde van de Nederlanders een collectieve zorgverzekering heeft, kan ik me voorstellen dat de verlaging van de korting voor veel mensen een belangrijke trigger was om nog eens goed naar de zorgverzekering te kijken en in veel gevallen te kiezen voor een voordeliger alternatief”, zegt directeur Coen de Ruiter van Independer.

Restitutiepolis voor het eerst in jaren weer vaker gekozen

Voor het eerst in jaren is er weer een kleine stijging te zien in het aantal mensen dat koos voor de relatief dure restitutiepolis. Deze verzekering biedt een vrije zorgkeuze voor de basisverzekering met vergoeding tot de gangbare tarieven. Hiermee wordt de dalende trend van de afgelopen jaren doorbroken. In 2018 koos nog geen 10 procent voor een restitutieverzekering. Ditmaal koos 14,6 procent hiervoor. De naturapolis blijft met 82,2 procent vorig seizoen en 79,9 procent dit seizoen het populairste soort zorgverzekering.

Vrouwen kiezen vaker dan mannen voor aanvullende pakketten

69.6 procent van de overstappers bij Independer koos voor een aanvullende verzekering. Dit is iets meer dan de vorige keer. Opvallend is dat mannen zich minder vaak aanvullend verzekeren dan vrouwen. 66 procent van de mannen, tegenover 73 procent van de vrouw heeft een aanvullende verzekering. 36,7 procent van de vrouwen verzekert zich voor fysiotherapie, terwijl 31,1 procent van de mannen dit doet.

Minder mensen kiezen voor hoogste eigen risico

Bijna 74 procent van de overstappers sloot een verzekering met het verplicht eigen risico van 385 euro af. Dat is ruim 5 procent meer dan vorig overstapseizoen. Daartegenover koos 20,9 procent voor ophoging van het maximale vrijwillig eigen risico met 500 euro tot 885. Dat was de vorige keer 27,4 procent.

Door: Nationale Zorggids