Normal_ouders_gezin_kinderen

Uit een analyse van Pricewise blijkt dat 28 procent van de Nederlanders aan het einde van 2019 een gezinspolis of polis voor meerdere verzekerden heeft afgesloten voor hun verzekering in 2020. In 40 procent van de gevallen gaat het om het meeverzekeren van enkel de partner. Dat is een stijging van ruim 50 procent ten opzichte van 2019, meldt Pricewise. 

De consumentenadviseur noemt de stijging in het aantal polissen waarbij de partner is meeverzekerd, opvallend. In veel gevallen kunnen stellen die zich los van elkaar verzekeren tot honderden euro’s per jaar goedkoper uit zijn. Een partner op dezelfde zorgverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar meeverzekeren heeft alleen zin als beide partners exact dezelfde zorgbehoefte hebben. Vaak is dit niet het geval, en dan met name als het gaat om aanvullende dekkingen voor bijvoorbeeld brillen, lenzen of fysiotherapie.

Halvering collectiviteitskorting 

De toename in het aantal ‘partnerpolissen’ komt mogelijk voort uit de halvering van de collectiviteitskorting. Bij collectief verzekerden is de partner vaker meeverzekerd om te profiteren van de voordelen van een collectiviteitspolis. Maar sinds dit jaar zijn de voordelen kleiner als gevolg van de halvering van de collectiviteitskorting van maximaal 10 procent naar 5 procent. Zodoende zijn meer mensen afgelopen jaar aan het vergelijken geslagen en overgestapt naar een andere zorgverzekering. Waarbij ze hun partner mogelijk uit gewoonte opnieuw meeverzekeren, zegt Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Indidueel verzekeren vaak voordeliger 

“Individuele polissen bij verschillende verzekeraars zijn vaak voordeliger dan een gezinspolis waarbij je partner is meeverzekerd op basis van dezelfde dekking. Met een individuele polis kan elke partner inspelen op zijn of haar eigen zorgbehoeften en voorkom je oververzekering.” aldus De Kok.

Door: Nationale Zorggids