Normal_apotheek

Friese apothekers en apotheekhoudende huisartsen zijn niet te spreken over de manier waarop zorgverzekeraar De Friesland een paar wijzigingen heeft doorgevoerd zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven. Klanten komen bij de apotheek om hun vaste geneesmiddel te halen, maar krijgen een goedkoper alternatief mee. Veel zorgverzekeraars werken al met dit zogenoemde preferentiebeleid, De Friesland gaat daar vanaf 2020 in mee. Echter weet een deel van de klanten van niets. Dit meldt Leeuwarder Courant.

Het preferentiebeleid zorgt ervoor dat zorgkosten omlaag kunnen door goedkopere medicijnen te verkopen die dezelfde stof en dezelfde werking hebben. Echter kan dit goedkopere alternatief soms slechter werken of meer bijwerkingen leveren, waardoor patiënten voorheen alsnog het duurdere middel konden krijgen van De Friesland. Daar is nu een einde aan gekomen. “De Friesland was hier heel soepel in, maar heeft de spelregels verslechterd. Dat is voor de verzekerde niet prettig, dan moet je dat duidelijk communiceren”, aldus Frits Wallis, voorzitter van de Stichting Apotheekhoudende huisartsen Fryslân.

Flyers in apotheken

De zorgverzekeraar zegt dat dit ook is gebeurd, door middel van een bericht op hun website met alle betroffen medicijnen en ook met een brief aan de klanten. Ook zijn in apotheken flyers verspreid die klanten wijzen op de aangepaste regels. Maar volgens Wallis duurde het lang voordat de zorgverzekeraar de tekst goedkeurde en de flyers ook daadwerkelijk bij de apotheek lagen. Soms was dit in de tweede week van december, bij anderen pas de derde week. Hierdoor hadden patiënten nog maar een week om over te stappen op een andere zorgverzekeraar, als ze dat zouden willen.

De Friesland dreigt bovendien met juridische stappen tegen de Friese Apothekers Vereniging. Zij plaatsten een bericht in de regionale krant om klanten te waarschuwen voor de wijziging. Daarbij gebruikten zij het logo van De Friesland, die daar niet van gediend was. De meeste zorgverzekeraars werken al met dit preferentiebeleid, daarom zou het niet netjes zijn om alleen De Friesland te noemen als aanbieder waar dit wijzigt.

Zelf navraag doen bij zorgverzekeraar

Wie gebruikt maakt van medicatie en wil controleren of hier een preferentiebeleid voor geldt, kan dit navragen bij de eigen zorgverzekeraar. Veel zorgverzekeraars hanteren dit beleid al enkele jaren, waardoor er voor de meeste klanten geen wijziging is in 2020 op het gebied van voorkeursmedicatie.

Door: Nationale Zorggids