De Jonge en EU-aanbestedingen zorg

Minister de Jonge van Volksgezondheid wil dat gemeenten zorgtaken niet meer Europees hoeven uit te besteden. Hierover praatte hij vorige week in Straatsburg met Europarlementariërs uit verschillende landen. Dit meldt NOS. 

Vorig jaar sprak de Jonge zich al uit over de EU-aanbestedingsregels, die gemeenten onnodig veel tijd en werk kosten. Een oplossing is er echter nog niet gekomen, en ook de evaluatie van de aanbestedingsrichtlijn had volgens hem al gedaan moeten zijn. 

Europees aanbesteden leidt tot veel extra werk

In de praktijk blijkt het Europees uitbesteden niet te gaan zoals werd beoogd. Buitenlandse zorgverleners komen niet naar Nederland voor een opdracht, maar gemeenten voelen wel de druk om Europees uit te besteden. Bovendien hebben ook zorgaanbieders en patiënten last van deze verplichting. Bij een vertrouwde behandelaar blijven of overstappen naar een nieuwe is niet altijd eenvoudig. 

"Minder administratieve lasten en meer samenwerking"

De Jonge streeft naar "minder administratieve lasten, minder markt- en meer samenwerking in de zorg." Als het aan hem ligt, past de Europese Commissie de aanbestedingsregels dan ook snel aan. Op die manier besparen gemeenten veel tijd bij het aankopen van zorg in het sociaal domein. En dat komt de continuïteit van kwaliteit van de zorg weer ten goede. 

Door: Nationale Zorggids