Normal_pillen_medicatie_medicijnen

Onderzoekers van het Radboudumc en de Universiteit Utrecht gaan onderzoeken of ongebruikte orale antikankermedicijnen opnieuw uitgegeven kunnen worden. Het project krijgt een half miljoen euro subsidie van ZonMw. Nu worden in Nederland nog veel, dure, medicijnen weggegooid. Dit meldt het Radboudumc.

Medicijnverspilling

 
In Nederland wordt jaarlijks voor miljoenen aan ongebruikte geneesmiddelen bij kanker weggegooid. Dit komt omdat een groot deel van de patiënten niet alle geneesmiddelen gebruikt die zij van de apotheek ontvangen, onder meer vanwege bijwerkingen en (in)effectiviteit. Bij patiënten die nieuwe orale kankermiddelen gebruiken stopt tenminste 30 procent voortijdig met de therapie. De helft van deze patiënten houdt dure ongebruikte medicatie over.
 

Heruitgifte antikankermedicijnen

 
Eerder onderzoek gaf aanwijzingen dat deze geneesmiddelen niet hoeven te worden weggegooid. Ze kunnen – na controle in de apotheek - opnieuw aan een andere patiënt worden verstrekt. In dit onderzoek gaan de onderzoekers bepalen of ongebruikte medicijnen bij patiënten met kanker opnieuw uitgegeven kunnen worden. Hiervoor worden alle ongebruikte medicijnen verzameld door de apotheek. Daar wordt gekeken of de medicatie goed is bewaard en nog voldoet aan alle kwaliteitseisen. Medicijnen die aan alle eisen voldoen worden aan een andere patiënt verstrekt, die dezelfde medicatie nodig heeft. Ook worden er gesprekken met patiënten gevoerd om het proces naar hun wensen in te richten. Tot op heden is deze aanpak nog niet in de patiëntenzorg onderzocht. 
 

Duurzaam medicijngebruik

 
Met dit project hopen de onderzoekers de medicijnverspilling te verminderen. "Doordat we met de beoogde aanpak minder medicijnen hoeven weg te gooien, leveren we een bijdrage aan kostenbesparingen in de zorg én een duurzaam medicijngebruik," zegt projectleider dr. Charlotte Bekker van het Radboudumc.
 
Door: Nationale Zorggids