Zorgverzekeraars moeten vaker ervaringsdeskundige inkopen voor ggz

Binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) moeten zorgverzekeraars vaker ervaringsdeskundigen inkopen via hun contracten. Dat vindt de Tweede Kamer, die dinsdag een motie aannam om dit bij zorgverzekeraars aan te kaarten. Ervaringsdeskundigen kunnen vanuit eigen ervaring de cliënt helpen in de behandeling en laten zien dat klachten verminderd kunnen worden of zelfs over gaan. Dit meldt Skipr.

Vorig jaar liet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weten dat zorgverzekeraars de ruimte kregen om in hun inkoopcontracten ook ervaringsdeskundigheid op te nemen. Dit zou inhouden dat aanbieders van ggz deze vorm van zorg kunnen inkopen en dat zorgverzekeraars hier voor betalen. Echter bleek al snel bij GGZ Nederland dat zorgverzekeraars helemaal geen ervaringsdeskundigheid gingen inkopen.

Toegevoegde waarde bij behandeling

Een gemiste kans, omdat ervaringsdeskundigen van toevoegende waarde kunnen zijn bij de behandeling. Zij kunnen laten zien dat bepaalde klachten verminderd kunnen worden met de juiste behandeling en dat herstel mogelijk is. De Kamerleden schreven dat ze een belangrijke rol spelen bij het wegnemen van stigma bij ggz-problematiek. Met de net aangenomen motie worden zorgverzekeraars aangesproken op de mogelijkheid om ervaringsdeskundigheid in te kopen bij zorgaanbieders.

Door: Nationale Zorggids