Software oplossing fraude thuiszorg

Fair Care, een softwareprogramma dat thuiszorgcontracten vastlegt en valideert, is mogelijk een oplossing voor het pobleem van fraude in de thuiszorg. Dit zegt oud-directeur Marcel Damen van techbedrijf Ericsson en nu oprichter van Horizon Internet Technologies aan BN de Stem. In Noord-Brabant gaan tweeduizend cliënten van Actief Zorg met het programma werken. Dit meldt Skipr. 

Marcel Damen geeft aan dat uit onderzoek blijkt dat "minstens 10 procent van de aanbieders niet deugt. Deze fraudeurs tappen jaarlijks potentieel 200 miljoen af. Fair Care kan de oplossing zijn." Fair Care is ontwikkeld met steun van Midpoint Brabant, een economisch stimuleringsprogramma. In Tilburg vond vorig jaar met steun van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een pilot plaats. De makers van de app vonden de pilot een succes: "De kosten voor administratie namen af en de gemeente kon meekijken bij de uitvoering van de zorg, waardoor eventueel onrechtmatige declaraties direct aan het licht kwamen."

Software zorgt voor transparantie in uitvoer van thuiszorgcontracten 

Het doel van het programma is om transparantie te bieden in de uitvoer van thuiszorgcontracten. Op die manier wordt er alleen uitbetaald als de levering van de dienst ook echt heeft plaatsgevonden. Voor de zorg bestemde middelen komen dan op de juiste plaats terecht, namelijk bij de cliënt. Ook voorkomt dit dat er, bedoeld of onbedoeld, geld naar de zorgaanbieder gaat. 

Door: Nationale Zorggids