Tips voor meer lichaamsbeweging
Een gezond mens krijgt veel lichaamsbeweging, en dat is ook heel belangrijk. Velen doen er nog extra activiteiten bij, zoals het uitoefenen van een sport. In de huidige situatie zijn de sportscholen echter eventjes gesloten, en dus zal men tijdelijk op zoek moeten gaan naar alternatieven. Zo kan je toch blijven sporten, of er juist mee beginnen… en straks weer verdergaan met sporten in de gym en het volgen van lessen. Je zal merken dat er veel mogelijkheden zijn om te sporten, om zo aan meer lichaamsbeweging te komen. Hoe meer je onderneemt, des te sneller gaat de progressie.  

We bieden je hieronder de 7 gouden tips om nog meer lichaamsbeweging te krijgen.

Ontdek 7 gouden tips voor meer lichaamsbeweging

In onderstaande opsomming laten we je kennismaken met een aantal populaire methoden om eenvoudig meer aan sport te doen, en zo meer lichaamsbeweging te krijgen.    

1. Calisthenics (zonder gewichten)

Met deze vorm van sporten ga je praktisch zonder fitnessapparatuur of gewichten trainen, en gebruikt met name jouw eigen lichaamsgewicht. Het voordeel is dat je in of rondom je eigen huis kunt trainen. In de meeste gevallen worden er bepaalde objecten (trap, vloer, stoelen en meer) gebruikt, en buitenshuis vaak speelveldjes.

Je hebt niet per definitie fitnesspullen nodig, om toch functionele en effectieve oefeningen te kunnen doen. Denk aan squats, lunges, opdrukken, pull-ups, buikspieroefeningen en meer. Tegelijk ga je waarschijnlijk tijdens het zelf sporten nieuwe oefeningen ontdekken. Je wordt namelijk heel creatief in het bedenken van trainingen. 

2. Een crosstrainer gebruiken

Je zal vast wel bekend zijn met verschillende fitnessapparaten, helemaal wanneer je vaak naar de sportschool gaat. In dat geval weet je ook wat een crosstrainer is en hoe deze werkt. Het is een zeer effectieve manier om aan krachttraining en cardio te doen, en je hoeft slechts één fitnessapparaat te gebruiken.

Op een crosstrainer beweegt je hele lichaam, en zo pak je veel verschillende spiergroepen mee in je work-out. Je bent bezig met je benen, billen, buik, rug, borst, armen en schouders. Daarnaast doe je ook nog eens aan  cardio. De crosstrainer is en blijft natuurlijk een effectief apparaat voor het op peil brengen van je conditie.

Wil je echt aan krachttraining doen en hier meer progressie in maken? In dat geval kan je beter gaan voor tip 3, door echt aan bodybuilding te doen. Want dat heeft meer effect, en je bouwt er ook conditie mee op. Daar komt bij dat je ook aan cardio of herhalingen kan trainen voor meer spierconditie. 

3. Krachtstations, bankjes en losse gewichten

Je hebt in een gemiddelde sportschool vaak de keuze uit fitnessapparatuur, bankjes, losse gewichten en dumbbells. De meest uitgebreide sportscholen bieden daarnaast nog kettlebells, gewichtszakken en diverse geavanceerde apparaten. Wist je echter dat er ook hele krachtstations voor thuis zijn? Tegenwoordig heb je zoveel keuze dat er voor elke krachtsporter wel een geschikt krachtstation te vinden is. Het voordeel van een krachtstation is dat je er veel oefeningen op kan doen, en dat het relatief weinig ruimte in beslag neemt. Ter aanvulling is het slim hier ook losse gewichten bij te nemen, zoals dumbbells of halterstangen met schijven. Zo kan je nog meer verschillende oefeningen doen en variatie aanbrengen in je trainingen. Een setje kettlebells behoort als alternatief nog tot de mogelijkheden. 

4. Een loopband gebruiken

Wandel je graag? Je kan dan natuurlijk prima buiten gaan lopen of hardlopen. Zo geniet jij lekker in de frisse buitenlucht, met het zonnetje op jouw gewicht en de wind in je haren.

Echter, bij regen of een ‘tussendoor’ sessie kan een loopband ook erg handig zijn, en het heeft veel voordelen. Je kan hierbij denken aan de kosten (die best meevallen), de verschillende programma’s op het apparaat en het feit dat meerdere gezinsleden hier gebruik van kunnen maken. Op een loopband heb je tevens een egale ondergrond, waardoor de kans op blessures kleiner zal zijn in vergelijking met hardlopen in de buitenlucht.

5. Een hometrainer gebruiken

Steeds meer mensen schaffen voor eigen gebruik een hometrainer aan. Het is ideaal voor iedereen die aan zijn of haar conditie wil werken, en tevens ook geschikt voor ouderen en mensen die revalideren. Met een hometrainer bouw je meer kracht én conditie op. Een hometrainer heb je in verschillende modellen, en deze zijn over het algemeen goed betaalbaar. 

Wanneer je een echte fietsliefhebber bent, dan is de fietstrainer een aanbevolen apparaat. Ook een spinningfiets, beschikbaar in alle soorten en maten, is een interessant alternatief voor de hometrainer. Verdiep je er maar eens in.  

6. Stap lekker op de fiets Fietsen voor lichaamsbeweging

Een bekende optie, en tegelijk geen lastige om te overwegen, is om op de fiets te stappen. Waarom niet? Er gaat niets boven lekker fietsen door de natuur. Je kunt fietsen prima met de eerder benoemde alternatieven.

7. Of doe andere leuke activiteiten

Tot slot zijn er talloze leuke, spannende en avontuurlijke activiteiten om te ondernemen met je partner, familie en vrienden. Maak plannen en onderneem ze! Je zult zien dat lichaamsbeweging fijn én gezond is.  

Verander je leefstijl! 

We raden je ook aan om voor een gezonde leefstijl te gaan. Misschien ben je al op de goede weg en anders begin je er nu mee. Neem je voedingspatroon hierbij ook onder de loep, en gebruik meer natuurlijke producten (groente, fruit, noten, eieren, vlees / gevogelte / vis, granen en meer). Je krijgt zo ook alle voedingsmiddelen binnen waar jouw lichaam naar vraagt, en zeker die waarvan je iets extra nodig zal hebben bij meer lichaamsbeweging en sporten.