Week 20: het belangrijkste coronanieuws van deze week

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog altijd nemen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het nieuws volledig in beslag. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: viroloog Marion Koopmans verwacht tweede coronagolf

Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC verwacht de komst van een tweede coronagolf naar ons land. "Hoe groot die is, dat hebben we voor een deel met ons eigen gedrag in de hand", zegt Koopmans in een interview met het AD. De adviseur van het kabinet sluit zich aan bij twee topexperts in Duitsland, die waarschuwen voor een tweede coronagolf, die mogelijk nog krachtiger is dan de eerste.

Dinsdag: Dag van de Verpleging - vlag uit voor de zorg

NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleging en verzorging, riep iedereen op dinsdag de vlag uit te hangen voor de mensen in de zorg. De Dag van de Verpleging wordt elk jaar op 12 mei gehouden. Het is de geboortedag van Florence Nightingale (1820 - 1910), de Britse die wordt gezien als de grondlegster van de verpleegkunde. "Een dag die zeker dit jaar extra gevierd moet worden. Al weken staan zorgprofessionals in de frontlinie om de strijd tegen het coronavirus aan te gaan. Als dank en waardering voor hun inzet, hangen we daarom dit jaar massaal de vlag uit!", aldus NU'91.

Woensdag: meer psychsiche klachten door coronacrisis, hulpverlening blijft achter

Zorgverleners in de ggz moeten hun patiënten als dat veilig kan weer zoveel mogelijk face-to-dus face behandelen, vindt staatssecretaris Paul Blokhuis. De coronacrisis raakt mensen met psychische problemen hard, blijkt uit onderzoeken van het Trimbos-instituut en MIND. Ze hebben vaak niet alleen meer klachten, maar vinden ook dat de hulpverlening tekortschiet. Ze zeggen minder hulp en begeleiding te krijgen en missen face-to-facecontact met zorgverleners.
 

Donderdag: medische militairen troffen erbarmelijke situaties aan in verpleeghuizen door corona

Medische militairen troffen de afgelopen tijd erbarmelijke situaties aan in verpleeghuizen waar zij personeel bijstonden tijdens de coronacrisis. Dit hoorde koning Willem-Alexander gisteren tijdens zijn bezoek aan het nieuwe Territoriaal Operatiecentrum (TOC) in Amersfoort. Er waren in veel verpleeghuizen te weinig maatregelen getroffen om verspreiding van het virus te voorkomen. Ook zagen ze dat er veel angst en onzekerheid onder het personeel was. In sommige verpleeghuizen waren bijna alle bewoners besmet met het coronavirus en durfden veel personeelsleden geen zorg te verlenen. Hierdoor kwam het voor dat bewoners overleden zonder dat er iemand bij hen was. 

Vrijdag: toch verband tussen onbekende kinderziekte en coronavirus

Het lijkt er nu toch op dat dat de onbekende kinderziekte die eind vorige maand de kop opstak in verband staat met het coronavirus. In Nederland zijn de afgelopen weken zeker tien kinderen opgenomen geweest met verschijnselen die lijken op de ziekte van Kawasaki. Geen van de kinderen bleek op dat moment het coronavirus te hebben. Nieuwe tests wijzen echter uit dat vier van de kinderen wel antistoffen tegen het virus in hun bloed hebben, wat betekent dat zij wel besmet zijn geweest.

En dan nog dit: we mogen weer naar de tandarts, maar hoe gaat dat nu precies?

Mondzorgpraktijken waren de afgelopen tijd voornamelijk open voor spoedeisende hulp. Nu wordt ook de reguliere zorg weer hervat. Wat betekent dit voor een bezoekje aan de tandarts? En hoe werkt het als je hier met je kinderen naartoe gaat? Nationale Zorggids zocht het uit.
 
Door: Nationale Zorggids