Grootste deel afspraken Nationaal Preventieakkoord in uitvoering

De meer dan 70 partijen die eind 2018 het Nationaal Preventieakkoord (NPA) hebben afgesloten, zijn in 2019 met het overgrote deel van de afspraken aan de slag gegaan. Binnen alle drie de deelakkoorden is het grootste gedeelte van de afspraken in 2019 in uitvoering (62 procent voor roken, 80 procent voor overgewicht en 65 procent voor problematisch alcoholgebruik). Dat concludeert het RIVM in de eerste voortgangsrapportage over het NPA. Dit meldt het RIVM.

Met het NPA willen het ministerie van ministerie van Volksgezondheid en meer dan 70 partijen bijdragen aan een gezonder Nederland. Zij willen dat in 2040 minder mensen roken, minder mensen overgewicht hebben en minder mensen problematisch alcohol gebruiken. Deze rapportage geeft de voortgang over 2019 van de uitvoering van de afspraken uit het NPA, met name richting het behalen van doelstellingen voor 2020.
 

Minder roken, minder alcohol en minder overgewicht

 
Vanaf 2010 is een daling te zien in het aantal volwassen Nederlanders dat rookt naar 22 procent in 2019. De ambitie is dat in 2040 maximaal 5 procent van de volwassen Nederlanders nog rookt. Voor overgewicht is het doel om het aantal mensen met overgewicht terug te brengen tot minder dan 40 procent in 2040. In 2019 had 50 procent van de volwassenen overgewicht, gelijk aan 2018. In 2019 dronk 9 procent van de volwassen Nederlanders overmatig en 9 procent zwaar. Het streven is dat dit zowel voor overmatig als voor zwaar drinken in 2040 is gedaald tot maximaal 5 procent.
 
In het NPA is afgesproken dat het RIVM ieder jaar verslag uit zal brengen over de uitvoering van de gemaakte afspraken van het NPA en de ontwikkeling van de leefstijl. Door een gerichte en herhaalde uitvraag bij alle deelnemende partijen is zo veel mogelijk concrete en cijfermatige voortgangsinfor­matie verzameld.
 
Binnen alle drie de deelakkoorden is het grootste gedeelte van de afspraken in 2019 in uitvoering. Een deel van de afspraken over roken (14 procent), overgewicht  (17 procent) en problematisch alcoholge­bruik (20 procent) is nog in de voorbereidende fase. Een klein deel van de afspraken was nog niet gestart en een klein deel van de afspraken was eind 2019 al afgerond. Voor de overige afspraken was de voortgang onbekend.  Deze rapportage geeft geen inschatting van de impact die dit eerste jaar heeft op het behalen van de ambities in 2040.
 
Door: Nationale Zorggids