Normal_ehealth

De uitbraak van het coronavirus heeft nog steeds grote gevolgen voor de wijze waarop zorg aan patiënten wordt geleverd. De Nederlandse Zorgautoriteit verlengt de tijdelijke verruimingen voor digitale zorg die per 1 maart van dit jaar zijn ingegaan tot en met 31 december 2020. Uitgangspunt is daarnaast om deze tijdelijke verruimingen structureel te maken vanaf 2021. Dit meldt de NZa.

De mogelijkheden voor het leveren van digitale zorg zijn sinds 1 maart verruimd door alle eventuele belemmeringen of beperkende voorwaarden in de regelgeving tijdelijk buiten werking te stellen. Het uitgangspunt is nog steeds dat patiënten de zorg die zij nodig hebben moeten kunnen krijgen. Op dit moment is de NZa in gesprek met beroeps- en brancheorganisaties in de zorg over welke tijdelijke verruimingen voor digitale zorg per 2021 structureel in de regels kunnen worden ingevoerd.

Verdere verruiming van de regels

Ook wordt uitgevraagd welke verdere verruiming van de regels voor zorg op afstand nog mogelijk is. Door ‘digitaal ondersteunde zorg, tenzij…’ als vertrekpunt te nemen voor een moderne inrichting van de zorg, kan er samen voor gezorgd worden dat de zorg, nu en in de toekomst, organiseerbaar, toegankelijk en van goede kwaliteit blijft. Zodat patiënten tijdig passende zorg kunnen krijgen.

Structurele verruimingen voor logopedie en huisartsenposten

Voor logopedie en huisartsenposten is al bekend welke structurele verruimingen ingaan per 2021. Voor logopedie geldt dat er in de regels van de NZa geen beperkingen meer zullen zijn voor het declareren van digitale zorg. Daarmee kan digitale logopedische zorg op een vergelijkbare manier in rekening worden gebracht als de andere paramedische disciplines. Per 2021 wordt de prestatie telefonisch consult vervangen door de nieuwe prestatie triageconsult. Daardoor kan de nieuwe prestatie triageconsult (waarbij de wijze van levering er niet meer toe doet) worden gedeclareerd door de huisartsenpost.  

Door: Nationale Zorggids