Boete voor IZA, UMC, Univé Zorg en VGZ om onvoldoende transparantie
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt zorgverzekeraar VGZ en drie andere zorgverzekeraars boetes op van in totaal 100.000 euro, omdat ze wijzigingen in het inkoopbeleid en in de procedure van zorginkoop niet volgens de regels bekend hebben gemaakt. Hiermee is artikel 7 van de Regeling transparantie zorginkoopproces Zvw overtreden. Al eerder heeft de NZa VGZ gewezen op het belang van tijdige en correcte publicatie van wijzigingen van het inkoopbeleid. Dit meldt de NZa.
Een transparant zorginkoopproces is van belang om te komen tot goede afspraken tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Overtreding van regels die deze transparantie borgen, kan in het nadeel zijn van zorgaanbieders. Het is daarnaast, zoals ook blijkt uit jaarlijkse monitors over de contractering, een bron van ergernis voor zorgaanbieders.
 

Wijzigingen in zorginkoopproces bekend maken

Het is belangrijk dat een zorgverzekeraar wijzigingen tijdig, gemotiveerd en op dezelfde wijze bekend maakt als waarop de oorspronkelijke informatie bekend is gemaakt. Iedere geïnteresseerde zorgaanbieder kan daardoor volledig op de hoogte blijven van eventuele wijzigingen in het zorginkoopproces. Op die manier blijft het zorginkoopproces transparant en kan de zorgaanbieder duidelijk aangeven wat hij te bieden heeft. Daarnaast draagt het bij aan het zorgvuldig invullen van de zorgplicht door de zorgverzekeraar.
 

Overtreding Regeling transparantie zorginkoopproces

In 2019 ontving de NZa twee handhavingsverzoeken en een melding over mogelijke overtredingen bij het zorginkoopproces van VGZ. Uit ons onderzoek blijkt dat vier verzekeraars onder de vlag van Coöperatie VGZ – VGZ Zorgverzekeraar N.V., N.V. Univé Zorg, IZA Zorgverzekeraar N.V. en N.V. Zorgverzekeraar UMC – artikel 7 van de regeling inderdaad hebben overtreden. De NZa legt daarom elk van de zorgverzekeraars een boete op van 25.000 euro. Wijzigingen in het inkoopbeleid en in de procedure zijn niet op de juiste wijze bekend gemaakt. 
 

VGZ

Zo wijzigde VGZ de publicatiedatum van de conceptovereenkomsten bij de inkoop van mondzorg zonder deze wijziging tijdig en gemotiveerd op haar website te vermelden. Zorgaanbieders kregen daardoor de conceptovereenkomsten op een verlate datum aangeboden.
 
Daarnaast heeft VGZ de tekentermijn bij de inkoop van de hulpmiddelen orthesen en beenprothesen verlengd zonder dit tijdig en gemotiveerd bekend te maken op haar website. Ook bij de inkoop van farmaceutische zorg heeft VGZ de verlenging van de tekentermijn niet gemotiveerd en op tijd bekend gemaakt op haar website.
 
De NZa hecht veel waarde aan een transparant zorginkoopproces en grijpt in als een zorgverzekeraar zich niet houdt aan de gestelde voorwaarden. VGZ heeft nog de mogelijkheid om tegen de beslissing van de NZa in bezwaar te gaan.
 
Door: Nationale Zorggids