Normal_rechtszaak1

De zorgkantoren van CZ, VGZ, Eno, Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid die onlangs door de rechter zijn gemaand om hun zorginkoop voor de langdurige zorg aan te passen, willen van de rechter weten hoe zij hun tariefpercentages moeten onderbouwen. De manier waarop zij dat nu moeten doen, achten zij niet uitvoerbaar. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland. 

Onlangs deed de rechtbank een uitspraak in een zaak over de zorginkoop in de langdurige zorg, die werd aangespannen door bijna zeventig aanbieders in de gehandicapten- en ouderenzorg. De zorgkantoren wilden een nieuw inkoopsysteem invoeren, dat zou leiden tot een lagere basisvergoeding. Het gekorte bedrag zouden ze kunnen terugverdienen door verbeteringen in hun zorgverlening, bedrijfsvoering en duurzaamheid, maar de rechter floot hen terug.

De zorgkantoren zijn bereid om met reële en goed onderbouwde tarieven te werken, maar ze weten niet hoe ze de onderbouwing op orde kunnen krijgen. Via een hoger beroep hopen ze daarover meer duidelijkheid te krijgen.

Door: Nationale Zorggids