Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen_pijnstiller

Zorgverzekeraars staken vergoeding van medicijnen bij de spoedapotheek in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid willen niet zeggen waarom ze voornemens zijn hun contract met Dienstapotheek Eemland te beëindigen. De apotheek kan alleen openblijven als patiënten zelf voorschieten en de nota voor hun spoedmedicatie zelf indienen bij Zorg en Zekerheid of Zilveren Kruis. Dit meldt NRC. 

In een kort geding tegen de zorgverzekeraars hoopt Dienstapotheek Eemland het besluit terug te kunnen draaien. Beheerder Carolina Huizinga-Arp snapt niet waarom het contract van haar apotheek niet wordt verlengd. Volgens het bestuur kwam dat mogelijk door de sluiting van de apotheek tijdens de eerste lockdown, toen het met een bezorgservice verder ging.

De kosten liepen door deze bezorgservice dusdanig op, dat een heel jaarbudget er in een paar maanden doorheen is gegaan. En over die kosten heeft Zilveren Kruis twijfels. De verzekeraar vermoedt onterecht gemaakte kosten. Bovendien is er een conflict over de tarieven en de huidige kostenraming van de spoedzorg.

Geen melding over te hoge kosten

Maar waarom het contract ineens wordt opgezegd zonder wederzijds akkoord, dat weet niemand. In de opzeggingsbrief wordt niet gerept over te hoge bezorgkosten. Inmiddels heeft Zilveren Kruis laten doorschemeren dat de boekhouding van de dienstapotheek niet inzichtelijk genoeg was, maar ook dat vindt het bestuur van Eemland onzin. Immers, de verzekeraars hebben de jaarstukken en onderbouwing van de bezorgservice en -kosten in hun bezit.

Patiënten zijn flink ongerust, want als zij niet bij hun reguliere apotheek in Amersfoort, Barneveld, Bunschoten, Hoevelaken, Leusden, Scherpenzeel, Soest, Voorthuizen of Woudenberg terechtkunnen in de avonden en weekenden, moeten zij naar Eemland. Zilveren Kruis laat aan NRC weten dat het in gesprek is met een andere partij over een nieuw contract.

Door: Nationale Zorggids