Normal_portemonnee

Binnen de top 5 zorgverzekeraars zijn de vergoedingen in de aanvullende zorgverzekering behoorlijk gedaald. Sommige verzekeraars hebben het bedrag dat kan worden gedeclareerd met meer dan de helft verlaagd en dat terwijl de premie behoorlijk is gestegen. Daarnaast heeft een aantal van deze verzekeraars van de aanvullende verzekeringen een ‘totaalpot’ gemaakt. In de praktijk betekent dit dat minder kapitaalkrachtige consumenten zullen moeten kiezen tussen bijvoorbeeld een gehoorapparaat, bril of haarwerk. Dit meldt de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO). 

“We begrijpen dat de zorg betaalbaar moet blijven, maar maken ons grote zorgen over een kwetsbare groep mensen met een kaalhoofdigheidsprobleem en blijvend haarverlies. Voor deze groep is een haarwerk allesbehalve een luxe of tijdelijke oplossing. De kaalhoofdigheid is iets waar ze dag in dag uit mee worden geconfronteerd en iets dat niet weggaat. Door de kaalhoofdigheid word je anders bekeken en kijk je ook anders naar jezelf. Het heeft impact op je zelfbeeld en je zelfvertrouwen.”

“Schaamte zorgt er vaak voor dat deze mensen geen deskundige hulp zoeken”, aldus Willeke Pietersma, voorzitter van ANKO Sectie Haarwerken. De organisatie is bang dat de extra kosten ertoe gaan leiden dat een grote groep mensen nu geen hulp meer kan zoeken.

Vergoedingen dekken kosten niet

De kosten van een haarwerk lopen enorm uiteen, maar de vergoedingen dekken meestal niet de kosten. Iemand die volledig kaalhoofdig is, zal nu een veel groter bedrag zelf moeten betalen. De haarwerken worden iedere dag intensief gebruikt en zijn aan slijtage onderhevig. En dat betekent dat deze kosten ook jaarlijks terugkomen.

ANKO wil samen met de zorgverzekeraars en Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hierover in gesprek gaan.

Door: Nationale Zorggids