Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Veel mensen zitten jaren bij dezelfde zorgverzekeraar, maar dat is lang niet altijd voordelig. Het is altijd verstandig om te bekijken of het loont om bij je huidige zorgverzekeraar te blijven, of dat je voordeliger (en beter) af bent bij een andere verzekeraar. Overstappen kan nog tot en met 31 december. Dan wordt de huidige zorgpolis stopgezet door de nieuwe zorgverzekeraar. Een definitieve keuze hoeft uiteindelijk 31 januari kenbaar gemaakt te worden, maar dan is zelf overstapen wel nodig. Dit zijn vijf tips om verstandig over te stappen op een andere zorgverzekering.

Inventariseer je zorgbehoefte

Over een basisverzekering hoef je niet na te denken, want die is qua dekking overal hetzelfde. Wel verschilt het per verzekeraar wat je voor dit basispakket betaalt. Waar je wel over na moet denken, is het eventueel afnemen van aanvullende verzekeringen. Deze zijn niet verplicht, maar als je komend jaar verwacht fysiotherapie af te nemen, dan kan een aanvullende verzekering uitkomst bieden. Ook als je zwanger bent, een moeilijk gebit hebt of veel oogzorg nodig hebt, kan een aanvullende verzekering voordeliger zijn dan de zorg zomaar moeten betalen.

Vergelijk verzekeraars en verzekeringen

Vergelijken is geen makkelijke taak. Er zijn zo veel verschillende verzekeraars die allemaal hun eigen aanvullende pakketten hebben. Welke verzekering u kiest, is vooral afhankelijk van de zorg die je verwacht nodig te hebben en wat je bereid bent om uit te geven aan een basispakket. De keuze voor een basispakket is in principe snel gemaakt. Daar hoef je je alleen te baseren op de prijs en de eventuele ervaringen van jezelf en anderen. Een simpel prijsoverzicht vind je hier.

In het vinden van passende aanvullende verzekeringen, gaat meer werk zitten. Daarom is het handig als je gebruikmaakt van een van de vergelijkingswebsites op het internet. Daar kun je invullen welke zorg je verwacht af te nemen en op basis daarvan krijg je diverse opties.

Weet of je voor budget, natura of restitutie gaat

Als je echt weinig zorg nodig hebt, kan het handig zijn om een budgetpolis af te nemen. De verzekeraar heeft dan voor deze polis minder contracten afgesproken met zorgaanbieders. Maar dat hoeft helemaal niet erg te zijn, als jouw zorgaanbieder in de buurt maar wel beschikbaar is. Zo niet, dan moet je zelf betalen. Toch blijkt uit onderzoek van Nivel dat Nederlanders met een budgetpolis daar tevreden over zijn. Slechts 14 procent van 13.000 ondervraagden klaagde over de verzekering. Budgetpolissen vind je onder meer bij ZEKUR, Zilveren Kruis en ZieZo (onderdeel van Zilveren Kruis).

Een naturapolis is de meest afgenomen verzekering. Hierbij krijg je alleen volledige vergoeding bij zorgaanbieders waar de verzekeraar een contract mee heeft. De ziekenhuiscontractering van de naturapolis is tegenwoordig vrijwel gelijk aan die van de restitutiepolis. Verzekerden met een restitutiepolis – de duurste zorgverzekering – hebben vrije zorgkeuze. Maar het aanbod loopt al jaren terug. In 2021 zijn er nog achttien restitutievarianten over.

Heeft de verzekeraar budgetplafonds afgesproken?

Dit kan nogal wat voeten in de aarde hebben, omdat veel verzekeraars daar niet transparant over zijn, aldus de Consumentenbond. Verzekeraars zijn echter verplicht om te melden of er met een gecontracteerde instelling een budgetplafond is afgesproken. Bereikt zo’n instelling het plafond, dan betekent dat dat er meer patiënten zijn behandeld dan vooraf is afgesproken. Er is dan geen geld meer voor het aannemen van nieuwe patiënten, waardoor patiëntenstoppen volgen. 

Kijk naar de hoogte van je eigen risico

Verwacht je grotendeels vrij te blijven van zorg, dam kan het voordelig zijn om een hoger eigen risico af te nemen. Het verplichte eigen risico is 385 euro en betaal je alleen bij het afnemen van bepaalde zorg. Door het eigen risico op bijvoorbeeld 485, 585 of 685 euro te zetten, gaat de maandelijkse zorgpremie omlaag.

Een hoger eigen risico, is niet geheel risicovrij: mocht je onverhoopt toch flink gebruik moeten maken van zorg, dan kan het zo zijn dat je aan het eind van het jaar een flinke rekening voor je kiezen krijgt.

Door: Nationale Zorggids