Normal_pillen_medicijnen_medicatie

Via een kort geding heeft Dienstapotheek Eemsland het voor elkaar gekregen om toch open te blijven. De apotheek die in het Meander Medisch Centrum zit, vocht het einde van het contract met zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid aan. Inwoners van de regio Amersfoort (waaronder ook Barneveld, Bunschoten, Hoevelaken, Leusden, Scherpenzeel, Soest, Voorthuizen en Woudenberg vallen) kunnen er dus gewoon terecht voor spoedmedicatie. Dit meldt RTV Utrecht. 

De apotheek snapte niet waarom de verzekeraars het contract niet wilden verlengen. Mogelijk kwam dat door de sluiting van de apotheek tijdens de eerste lockdown, toen het met een bezorgservice verder ging. De kosten liepen door deze service dusdanig op, dat een heel jaarbudget er in een paar maanden doorheen is gegaan. En over die kosten had Zilveren Kruis twijfels. De verzekeraar vermoedt onterecht gemaakte kosten. Bovendien speelt er een conflict over de tarieven en de huidige kostenraming van de spoedzorg.

Gebrek aan inzichtelijkheid 

Maar waarom het contract ineens werd opgezegd zonder wederzijds akkoord, dat wist niemand, zegt Eemland. In de opzeggingsbrief werd niet gerept over te hoge bezorgkosten. Eind oktober liet Zilveren Kruis doorschemeren dat de boekhouding van de dienstapotheek niet inzichtelijk genoeg was, maar ook dat noemt het bestuur van Eemland onzin. Immers, de verzekeraars hebben de jaarstukken en onderbouwing van de bezorgservice en -kosten in hun bezit. De rechtbank wil wel dat Eemland een transparante begroting aanlevert, waarin ook het tarief, realisatiecijfers en de verwachte volumeontwikkeling wordt vermeld. Daar horen ook bezorgkosten bij.

Wettelijke afspraken over transparantie

“We zijn blij dat de rechter de wettelijke afspraken over transparantie óók voor Dienstapotheek Eemland gelden. We hopen dat de apotheek op korte termijn de zorgverzekeraars die transparantie ook geeft. Tot nu toe is dat voor tienduizenden euro’s op de begroting nog niet het geval. Dit betekent dat voor elk doosje dat iemand ophaalt voor zeker 2 euro niet duidelijk is waar dat geld voor is”, zegt woordvoerder Christine Rompa van Zilveren Kruis.

Door: Nationale Zorggids