Normal_neusspray

Als het aan Zorginstituut Nederland ligt, zat de speciale neusspray tegen moeilijk behandelbare depressies al in januari in het basispakket. Maar vanwege prijsonderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid en farmaceutisch bedrijf Janssen, is dat nog niet gebeurd. De spray kost 10.000 euro per patiënt per jaar. Dit meldt de Volkskrant. 

De neusspray bevat een variant op ketamine (esketamine) en is binnen drie studies enkele weken lang getest. Esketamine wordt altijd in combinatie met antidepressivum gegeven en de effecten zijn overwegend positief. De reden dat het Zorginstituut voor opname in het basispakket is, is omdat de neusspray innovatief is én voor net iets betere resultaten zorgt dan alleen antidepressiva. Bovendien is het effect snel: bij gewone antidepressiva merkt een patiënt pas na vier tot zes weken verschil en bij de neusspray treedt binnen een paar uur of dagen al effect op.

Altijd arts aanwezig

Anderhalf jaar geleden keurde de FDA, de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit, het middel al goed. Vlak daarna volgde het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Esketamine is alleen voor patiënten die tevergeefs drie verschillende behandeling hebben geprobeerd. De spray kan een verslavende werking hebben en daarom moet bij de toediening ervan altijd een arts aanwezig zijn. Als de dosis goed is, treden er geen hallucinaties op, maar uit veiligheidsoverwegingen is er ook daarom altijd een arts bij.

Door: Nationale Zorggids